FNV

Analfabetisme en sociale uitsluiting
Europa - europa@dds.nl

Het Europeees Parlement komt volgende week met een initiatiefverslag over analfabetisme en sociale uitsluiting. Analfabetisme komt nog steeds met regelmaat voor in de EU-lidstaten en in het rapport wordt gepleit voor een Europees Actieplan op dit terrein.

In een Europese Unie die binnen 8 jaar (2010) de grootste kenniseconomie ter wereld met een volledige werkgelegenheid moet zijn, past geen armoede noch analfabetisme. Het is opvallend dat statistieken over analfabetisme ontbreken. Desondanks beschikt het Europees Parlement (EP) over gegevens, die er niet om liegen. Daaruit blijkt dat 10 tot 20% van de bevolking in de EU nog altijd niet kan lezen of schrijven. In de kandidaat-lidstaten is dit zelfs 30%.

Het Europeees Parlement (EP) komt daarom volgende week met een initiatiefverslag over analfabetisme en sociale uitsluiting. Onder rapporteurschap van de Franse christen-democraat Hermange pleit het EP voor het ontwerpen van een Europees actieplan. Analfabetisme moet bestreden worden en moet een vast onderdeel worden van de programma's ter bestrijding van sociale uitsluiting. Het liefst ziet Hermange dat er een groenboek over analfabetisme komt. Met behulp van indicatoren (meetinstrumenten) kunnen daarin de beste praktijken tegen bestrijding van analfabetisme en sociale uitsluiting in de lidstaten worden gepubliceerd. Bovendien kan de Europese Commissie (EC) in een dergelijk groenboek plannen uiteenzetten, waarmee lidstaten worden aangespoord analfabetisme en sociale uitsluiting verder tegen te gaan. De rapporteur verzoekt de EC eveneens een Europees Waarnemingscentrum voor analfabetisme op te richten. Tenslotte wijst zij op het belang van een jaarlijks verslag dat de EC zou ! moeten publiceren over de geboekte vooruitgang op dit gebied. Het initiatiefrapport wordt zeven februari in de plenaire vergadering van het EP besproken. Het ontwerpverslag van de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken kan je http://www2.europarl.eu.int/omk/OM-Europarl?PROG=REPORT&L=NL&PUBREF=-//EP//NONSGML+REPORT+A5-2002-0009+0+DOC+PDF+V0//NL&LEVEL=2&NAV=S lezen.

(31/01/2002)

Meer Europees nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/europa