Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het platform voor katalyseonderzoek in Nederland, ACTS.

Nationaal samenwerkingsverband bepaalt richting katalyseonderzoek

Donderdag 7 februari ondertekenen Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken, dr. Reinder van Duinen, de voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en vertegenwoordigers van de industrie en universiteiten een overeenkomst voor samenwerking op het gebied van chemisch (katalyse) onderzoek.
Met de ondertekening start een nieuw platform voor katalyse-onderzoek: ACTS, Advanced Catalytic Technologies for Sustainability.

Katalyse is een belangrijke chemische methode om productieprocessen efficiënter, schoner en sneller te maken. (Negentig procent van alle processen in de chemische industrie berust erop.) Katalytisch onderzoek maakt nieuwe processen en producten mogelijk en levert een belangrijke bijdrage aan de energie- en grondstofbesparing in de industrie.

ACTS is een nieuw platform voor niet-concurrerend onderzoek waarin bedrijven, kennisinstellingen en de overheid samenwerken. Het is tot stand gekomen via een nieuw proces, 'Technology Roadmapping', waarbij de drie partijen samen het kader voor strategisch onderzoek bepalen.

Dit jaar starten in ieder geval twee programma's: een voor energie (Duurzaam Waterstof) en een voor fijnchemie.
Aan het Duurzaam Waterstof programma zal de komende zes jaar 36 miljoen euro worden besteed. De ministeries van EZ en VROM, en de onderzoekorganisatie NWO en de industrie dragen elk 4,5 miljoen euro bij. De universiteiten zetten eveneens ruim 18 miljoen euro aan onderzoek in. Het programma richt zich op de duurzame productie van waterstof, waterstofopslag en distributie. Toepassingen zijn denkbaar in de elektriciteitsproductie en automotoren.

Voor het fijnchemie-programma is 27 miljoen euro in 7 jaar beschikbaar: EZ 4,5 miljoen, NWO 4,5 miljoen, industrie 4,5 miljoen. De universiteiten 'matchen' dit bedrag. Het programma richt zich op integratie van chemie en life sciences en kan de basis worden van totaal nieuwe processen en producten. Toepassingsmogelijkheden liggen in chemische producten met hoge toegevoegde waarde, voedings- en genotmiddelen en life sciences, bijvoorbeeld de productie van antibiotica.

In de toekomst zullen meer programma's bij het platform ACTS worden ontwikkeld of ondergebracht. ACTS heeft de ambitie om uit te groeien tot internationaal speerpunt in het katalyseonderzoek.


-----
Noot voor redactie,