Milieudefensie

Persbericht

Demonstratie Milieudefensie bij Europese Investeringsbank 'Geen hervormingen, dan geen geld!'

Amsterdam, 6 februari 2001 --- Donderdag 7 februari houdt Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands) samen met 30 andere Europese NGO's een prostestdemonstratie in Brussel, voorafgaand aan de presentatie door de Europese Investeringsbank (EIB) van haar jaarcijfers. Met deze demonstratie willen Milieudefensie en haar partners de aandacht vestigen op het ontbreken van milieuvoorwaarden voor de projecten waarin de EIB investeert. Ook protesteren ze tegen het gebrek aan tijdige en voldoende informatie over deze projecten.

De EIB is de bank van de Europese Unie. Ze verstrekt jaarlijks voor tientallen miljarden euro's aan leningen. Het daarvoor benodigde kapitaal is voor een belangrijk deel afkomstig van publieke gelden van de EU-lidstaten. Dit jaar wil de EIB een aanzienlijke uitbreiding van het door deze lidstaten beschikbaar gestelde kapitaal. Milieudefensie en dertig andere NGO's uit heel Europa roepen de EU-landen op om deze uitbreiding alleen goed te keuren als de EIB een aantal drastische hervormingen doorvoert:

1. Het opstellen en toepassen van milieuregels voor nieuwe projecten; het monitoren van milieueffecten bij lopende projecten en waar nodig actie ondernemen.

2. Geen leningen verstrekken voor de winning van fossiele brandstoffen; deze gelden in plaats daarvan besteden aan de winning van duurzame energie.

3. Openbare, volledige en transparante informatie verstrekken vóór de besluiten over projecten genomen zijn.

De EIB loopt op al deze terreinen aanzienlijk achter bij andere internationale publieke banken, zoals de Wereldbank.

Wat:Demonstratie Milieudefensie bij Europese Investeringsbank Plaats:International Press Centre, Residence Palace, 155 Rue de la Loi, Brussel
Tijd: 9.30 - 10.00 uur
NB:De presentatie van jaarcijfers van de EIB vindt in ditzelfde gebouw plaats.

Diezelfde middag om 13.00 uur geven de NGO's een persconferentie in het ICDA-kantoor, 115 rue Stevin, Brussel.