Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht

Benschop: 'Making Lisbon Happen'

Staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken spreekt morgen op de conferentie 'Economic Reform in Europe: Advancing the Lisbon Proces' in Madrid, Spanje. Deze conferentie staat in het teken van de voorbereiding voor de Europese Raad in Barcelona. Deze bijeenkomst wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten, sociale partners en de Europese Commissie.

De Europese top van Barcelona vindt plaats op 15-16 maart 2002. De voorjaarstop staat sinds de Europese Top van Lissabon (2000) in het teken van sociaal beleid, kennis en economie. Doel hiervan is om van de EU ''op een duurzame wijze de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te maken in 2010''. Concrete doelen en deadlines zijn gesteld op gebieden als kenniseconomie en onderwijs, werkgelegenheid, pensioenen, gezondheidszorg, arbeidsmobiliteit, energie en milieu. In zijn toespraak gaat Benschop in op de prioriteiten die de EU volgens Nederland zou moeten hebben om deze doelen te halen. Motto hierbij is 'Making Lisbon Happen', oftewel niet praten maar doen!

De Nederlandse inzet voor de top in Barcelona is in voorbereiding en wordt binnenkort naar het parlement gestuurd. Op initiatief van staatssecretaris Benschop en suggestie van het FNV zijn bij deze voorbereidingen de sociale partners en de stichting Natuur en Milieu betrokken. Het kabinet heeft met hen vanmiddag daarover op het Catshuis overleg gepleegd. Daarnaast zal Nederland met enkele andere lidstaten, waaronder het VK, beleidsinitiatieven ontwikkelen over onderwerpen als onderzoek en pensioenen. Ook Tsjechië wordt als kandidaat-lidstaat bij deze samenwerking betrokken. Het is de eerste keer dat kandidaat-lidstaten bij een Europese Raad aanwezig zullen zijn.