COMPUTERVIRUS VOORKOMEN TWINTIG KEER GOEDKOPER DAN ACHTERAF OPLOSSEN

DOETINCHEM/KAMPEN, 7 februari 2002 - Het voorkomen van een computervirus of het vroegtijdig signaleren ervan kan bedrijven een gigantische besparing opleveren. Dat stelt Jeroen Oostendorp van VirusAlert. Volgens de technisch manager van de voorlichtingswebsite is het voorkomen van virussen twintig keer goedkoper dan het herstellen ervan. Dat virussen nog altijd in staat zijn om bedrijven plat te leggen is vooral een kwestie van onwetendheid en het gevoel van machteloosheid, heeft Oostendorp gemerkt.

Oostendorp becijferde dat het stilleggen van IT-netwerken, het stopzetten van de communicatie met de buitenwereld en het virusvrij maken van workstations en servers bedrijven soms tot een hele werkdag plat kunnen leggen. 'Vermenigvuldigd met de salarissen en gemiste omzet gaat het dan om een aanzienlijke kostenpost. Terwijl het voorkomen van een virusbesmetting vaak kinderlijk eenvoudig is en binnen een uur of twee gepiept, zonder dat iemand er last van heeft,' aldus Oostendorp. Volgens Oostendorp, zelf ICT-ondernemer, is het belangrijk dat systeembeheerders en ict-managers à la minute op de hoogte worden gebracht van een virusattack, zodat ze direct kunnen ingrijpen. 'Veelal is er niet direct software voorhanden om het op te lossen, maar zijn er wel technische mogelijkheden om verergering te voorkomen.' VirusAlert heeft een realtime SMS-dienst (www.vapb.nl) in het leven geroepen om bedrijven direct te alarmeren bij gevaarlijke virussen, inclusief instructies om erger te voork! omen.

Onwetendheid en het gevoel van machteloosheid zijn de belangrijkste oorzaken dat computervirussen tot een ware plaag worden. Oostendorp is als kerndocent betrokken bij de eendaagse training Internettechniek voor niet-ICT'ers (www.e-technologie.nl). Beveiliging tegen virussen vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. 'De cursisten zijn aan het eind van de dag in staat om in geval van een virusaanval adequaat te reageren. Ze kunnen hun bedrijf daarmee duizenden tot miljoenen guldens besparen. We kregen laatst een bloemetje van een ex-cursist die om die reden medewerker van de maand was geworden,' aldus Oostendorp.

Relevante links:

Virusalert: http://www.virusalert.nl
SMS-dienst voor bedrijven: http://www.vabp.nl
Internettechniek voor niet-ICT'ers: http://www.e-technologie.nl


---
Noot voor de redactie (