FNV

Grote verschillen in minimabeleid in de Oost Noord-Brabantse en Limburgse gemeenten

Regio Zuidoost - regiowerk.zuidoostnederland@vc.fnv.nl

Dit blijkt uit het grote onderzoek naar het gemeentelijk minimabeleid, dat de FNV elk jaar uitvoert onder het motto "Gemeente Wees Minimaal Sociaal". Daarbij is het minimabeleid van ruim 200 gemeenten op een aantal punten vergeleken, waarvan 27 gemeenten uit Oost Noord-Brabant en Limburg.Vier gemeenten maken zich wel erg gemakkelijk er vanaf en besteden minder dan 250 euro aan extra maatregelen voor mensen rond of op het minimum. De gemeenten `s-Hertogenbosch, Brunssum en Venlo doen het wat beter en geven tussen de 500 en 750 euro uit. De gemeente Weert, vorig jaar de best scorende gemeente, besteedt zelfs minder dan 500 euro. Opvallend is dat geen enkele gemeente in Oost Noord-Brabant en Limburg meer dan 750 euro besteed.

Eén op de drie gemeenten kan niet aangeven wat de resultaten zijn van het minimabeleid. De FNV vindt deze administratieve chaos zorgwekkend. Vaak voeren gemeenten als verontschuldiging aan dat de uitvoering van het beleid is uitbesteed aan een extern bureau. FNV-bestuurder voor de minima, Agnes Jongerius maakt zich grote zorgen: "Het is toch niet te geloven dat 30 procent de papieren niet op orde heeft. Uitbesteding is natuurlijk nooit een excuus. De gemeente blijft zelf verantwoordelijk.".

Dit jaar heeft de FNV nader onderzocht welke invloed de grootte van verschillende politieke partijen in de raad heeft op het minimabeleid van een gemeente. De PvdA blijkt hierin de meeste positieve invloed uit te oefenen, meteen gevolgd door respectievelijk Groen Links en D66. Het CDA komt het meest negatief uit het onderzoek. Dat wil zeggen: hoe sterker deze partij in een gemeente vertegenwoordigd is, hoe slechter het minimabeleid. Opmerkelijk genoeg gaat van alle overige partijen geen enkele aantoonbare invloed uit op het minimabeleid.

FNV Regio Zuidoost Nederland zal het FNV-rapport persoonlijk presenteren aan de vier grote gemeenten, te weten: Den Bosch op woensdag 6 februari
10.30 tot 11.30 uur
Stadhuis, Markt 1

Eindhoven op woensdag 6 februari
14.00 tot 15.00 uur
Stadskantoor, Stadhuisplein 10

Heerlen op donderdag 7 februari
13.00 tot 14.00 uur
Gemeentehuis, Raadhuisplein 1

Venlo op vrijdag 22 februari
11.30 tot 12.30 uur
Stadskantoor "Kwietheuvel"
(eerst melden bij hoofdkantoor Peperstraat 10 in Venlo)

Neem voor meer informatie contact op met Patricia Jorissen of Ruur Spijkerman, regiowerk.zuidoostnederland@vc.fnv.nl

Als bijlagen bij dit bericht zijn verkrijgbaar:

- het complete rapport "Gemeente Wees Minimaal Sociaal 2001" (60 blz.)
- erratum
Ga naar http://www.fnv.nl/zuidoost .