Geveke N.V.

Voorlopige jaarcijfers Geveke nv


·Netto-winst, voor afschrijving goodwill en buitengewoon resultaat, stijgt met 4% tot EUR 34,3 miljoen

·Winst per aandeel, voor afschrijving goodwill en buitengewoon resultaat, stijgt met 1%

·Omzet stijgt tot EUR 1.038 miljoen; autonome deel +6% (2000: +2%)
·Decembermaand minder krachtig en blijft voor aantal onderdelen achter bij verwachtingen; resultaat van minderheidsdeelneming Cramo valt enigszins tegen

·Eenmalige buitengewone last van EUR 6,2 miljoen door extra dotatie aan Stichting Pensioenfonds Geveke. Verkoop Ruhaak levert buitengewone bate van EUR 2,0 miljoen

Naarden - Dienstverlenende technische handelsonderneming Geveke nv heeft over het geheel genomen een goed jaar achter de rug. In zeker niet eenvoudige marktomstandigheden ligt de autonome groei met 6% duidelijk boven de 2% in 2000. De netto-winst voor afschrijving goodwill steeg mede hierdoor met 4% tot EUR 34,3 miljoen. Deze op zich bevredigende resultaten zijn echter beneden de eerder uitgesproken verwachting dat zowel de nettowinst als de winst per aandeel (beide vóór afschrijving goodwill) over heel 2001 met tenminste 7% zou stijgen. Een tegenvallende decembermaand bij sommige activiteiten en enigszins tegenvallende resultaten van minderheidsdeelneming Cramo hebben aan de lager dan verwachte winst bijgedragen.
Waar in de afgelopen jaren telkens sprake was van een 'eindejaarsrally' bleef deze in 2001 uit. Verhuurorganisatie Cramo, waarin Geveke een minderheidsbelang houdt, rapporteerde begin februari 2002 een resultaat dat onder de interne ramingen lag. Operationeel (bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill, rente en belastingen) was er bij Cramo nog steeds sprake van een duidelijke stijging van het resultaat.
Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van Geveke nv. De definitieve jaarcijfers zullen worden gepubliceerd op 22 februari aanstaande voorbeurs.

Geveke kon in de afgelopen jaren vooral groeien door het realiseren van een lange reeks van acquisities. In 2001 was de onderneming vooral aangewezen op het effectueren van de schaalvoordelen en was de focus met name gericht op autonome groei. Het realiseren van synergievoordelen en kostenbesparingen zullen in de komende periode voor een belangrijk deel de agenda bepalen.

Dotatie aan pensioenfonds Geveke
Geveke zal over 2001 een buitengewone last verantwoorden van EUR 6,2 miljoen ná belastingen samenhangend met het pensioenfonds Geveke. Deze last vloeit enerzijds voort uit de affinanciering van gedane toezeggingen aan oud medewerkers ten aanzien van hun toekomstige pensioenrechten en anderzijds uit verplichtingen voor medewerkers als gevolg van de omschakeling naar het huidige beschikbare premiestelsel.
Het verantwoorden van deze last bij Geveke was mede het gevolg van het feit dat de dekkingsgraad van het Geveke Pensioenfonds thans door de lage rente, de hoge inflatie en tegenvallende beleggingsresultaten over 2001 onvoldoende blijkt, om aan de hiervoor genoemde verplichtingen te kunnen voldoen. Gelet op het naar verwachting éénmalige karakter van deze omvangrijke post is door de directie van Geveke besloten het onderhavige bedrag van EUR 6,2 miljoen als buitengewone last aan te merken.

Per saldo komt deze last door een buitengewoon resultaat van EUR 2,0 miljoen uit de verkoop van dochteronderneming Ruhaak uit op netto EUR 4,2 miljoen.

De Directie

Naarden, 7 februari 2002

Voor nadere informatie:
C. Knol
CEO
Tel. +31 (0)35 6997 301
M.T.A. Beckers
COO
Tel. +31 (0)35 6997 317