Ingezonden persbericht


Uitgemergelde hond als levend afval over schutting gegooid

Op 1 februari jl. werd melding gemaakt van de vondst van een uitgemergelde Bordeauxdog die als grof vuil over een schutting was gegooid. De hond werd in coma aangetroffen en was er zo slecht aan toe dat hij moest worden afgemaakt. Aan de hand van zijn tatoeage werd achterhaald dat hij Max heette. Max werd slechts 7 jaar en woog bij zijn dood nog geen 30% van zijn oorspronkelijke gewicht!

Helaas is Max niet het enige dier dat zo onmenselijk aan zijn einde komt. Dagelijks worden er in Nederland honderden dieren verwaarloosd en mishandeld en alle goed voornemens ten spijt zal het aantal verwaarlozingen en mishandelingen blijven toenemen zolang de Nederlandse wetgeving onze dieren niet beter beschermt.

Dierenmishandeling valt in Nederland momenteel onder 'materiële schade', hetgeen zoveel wil zeggen dat dezelfde straffen gelden voor het mishandelen van een hond als voor het bewust toebrengen van schade aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal! De politie heeft ondertussen iemand opgepakt die verdacht wordt van de verwaarlozing van Max. Met grote waarschijnlijkheid zal de hij er dus met een kleine geldboete - en met een beetje geluk een paar uurtjes dienstverlening - vanaf komen! Wij zullen de betreffende partijen aanspreken die berust zijn met het uitvoeren van de wet.

De organisatie die zich o.a. bezighoudt met dierenrechten is de Ombudsman Dieren. Zij maken zich hard voor een verandering van het Nederlandse rechtssysteem, zodat dierenmishandeling niet meer onder 'materiële schade' valt, maar voortaan gezien kan worden als 'immateriële schade'. Op deze manier willen zij de wetgever en de handhavers van de wet dwingen om een zaak van dierenmishandeling te berechten onder verzwarende omstandigheden. Alleen zo kan men voorkomen dat daders van dierenmishandeling vrijuit gaan met slechts een paar uurtjes dienstverlening of een kleine geldboete.

Dierenmishandeling kun je helaas niet helemaal voorkomen, maar het is de hoogste tijd dat zij die zich hieraan vergrijpen zwaarder berecht zullen worden! Voelt u zich geroepen om deze hiaat in het Nederlandse rechtssysteem te dichten, dan kunt u zich aanmelden bij www.ombudsmandieren.nl.

Mocht u nog nadere vragen hebben omtrent deze actie dan zijn wij voor u vandaag bereikbaar op 053-4326975

Een foto is beschikbaar om vrij te gebruiken.

Henk ten Napel

Surf ook naar www.ombudsmandieren.nl! Eindelijk een centraal punt voor al je klachten over dierenmishandeling, dierenorganisaties, etc.!