Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rokers veranderen ongemerkt hun hersenen:

Nicotine-zoekend gedrag verklaard

Zeist, 7 februari 2002 -- Stoppen met roken is moeilijk doordat de functie van het zenuwstelsel ontregeld is na langdurig nicotine-gebruik.

Tot deze conclusie kwamen wetenschappers tijdens een internationaal congres over nicotine-verslaving, dat onlangs in Parijs werd gehouden.

Dr Balfour liet tijdens het SRNT-congres1) zien, dat stevige rokers ongemerkt veranderingen in hun eigen hersenen veroorzaken. Door de nicotine neemt de gevoeligheid af van bepaalde zenuwcellen, de dopamine-receptoren. Dopamine speelt een rol bij het opwekken van een tevreden gevoel. Er is dan steeds weer prikkeling nodig om hetzelfde effect te bereiken en dit bevordert het nicotine-zoekend gedrag. Het verslavende effect wordt nog verhoogd doordat de werkzame stoffen uit de rook binnen 10 tot 15 seconden via de longen zijn weg naar de hersenen vinden, aldus Balfour 2).

Kennis over de biochemie van roken speelt momenteel een grote rol bij het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen deze verslaving. Bovendien kunnen rokers door deze wetenschap beter accepteren dat het geen schande is als een stoppoging zonder hulp mislukt: het heeft immers niet alleen met wilskracht te maken. Medische behandeling is - net als bij andere lichamelijke kwalen - de aangewezen weg om met meer kans op succes te stoppen.


* * * einde persbericht * * *

Meer informatie voor de pers:

Contact: T. Lebrechthausen, GSK, tel 030 693 81 00


1) Congres-informatie: het SRNT-congres Advances in Neuroscience and Pharmacology of Nicotine is georganiseerd door de onafhankelijke wetenschappelijke organisatie Society for Research on Nicotine and Tobacco (zie voor meer informatie www.srnt.org )


2) Bron: de presentatie van dr Balfour is op aanvraag beschikbaar. Bovenstaande informatie is onlangs ook gepubliceerd in het Nederlandse medische tijdschrift PatientCare (Redactionele artikel 'De neuronale basis van nicotine-verslaving'), november 2001, p 88.