Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 7 februari 2002

Fort III in Borsbeek wordt beschermd
Belangrijke groene voorwaarde in het luchthavenakkoord Deurne wordt gerealiseerd


Het akkoord tussen alle partners in de Vlaamse regering over de luchthaven Deurne (februari 2000) omvat ook de bescherming van Fort III in Borsbeek.

Alhoewel alle partners het eens waren om de startbaan NIET te verlengen liet Agalev de bescherming opnemen als extra stop.
Johan Sauwens, de toenmalig bevoegde minister weigerde de beschermingsprocedure op te starten.
Minister Van Grembergen daarentegen voert het akkoord correct uit. Vandaag antwoordde de minister op mijn vragen over de stand van zaken in dit dossier. Hij bracht het parlement in kennis van het beschermingsvoorstel voor Fort III.
Het hoofdfront met aan weerszijde de halve 'caponnieres', een deel omgrachting en 'buitenglacis' worden beschermd, het centrale 'reduit' en de 'escarpe' zijn destijds door het leger zelf zo zwaar beschadigd dat ze niet meer voor bescherming in aanmerking komen.

Met de bescherming van Fort III kan de gemeente Borsbeek eindelijk verder met de bijzondere plannen die ze hebben voor de ontwikkeling van heel het domein: lokalen voor verenigingen, een polyvalente zaal, ... Voor natuurliefhebbers en wandelaars van Borsbeek en omstreken blijft het een aantrekkelijk buitengebied.

Ook het uitwerken en aanbieden van de hele Brialmontfortengordel als toeristische attractie - cf. plannen van de provincie - kan nu eindelijk gerealiseerd worden.

De bewoners van Boechout-Vremde, Borsbeek, Mortsel, Deurne, Berchem, Antwerpen enz. krijgen, dankzij Agalev, meer zekerheid over het NIET verlengen van de startbaan.

Ria Van Den Heuvel, Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/vlaamsparlement/