Ingezonden persbericht

Turks internaat S.P.B.A binnen zes weken op straat

Amsterdam Geuzenveld- Slotermeer 7 februari 2002. Het Turkse internaat S.P.B.A. in het voormalige CBR gebouw aan de Ruys de Beerenbrouckstraat staat over zes weken op straat. Ze hebben een aanzegging gekregen van het Stadsdeel en moeten hun onderkomen verlaten. Hierdoor staan er ca. 40 jongeren, die nu uitstekend begeleid worden stuuroos op straat of moeten op zijn minst terug naar een woonsituatie die voor hen ongeschikt was gebleken. In het internaat worden de jongens voor en na school opgevangen en worden er verschillende activiteiten en cursussen gegeven. Voorzitter Lorenzo van Dijk kwam eerder dit jaar in het nieuws toen er financiële problemen waren met de NUON. Nu zijn er opnieuw problemen. Parkstad slaat ook in deze buurt toe en het gebouw zal plaats moeten maken voor woningbouw. Voorlopig zijn er nog geen andere locaties beschikbaar (1100m2) en wellicht is het instituut nu ten dode opgeschreven. Leefbaar Slotermeer Geuzenveld heeft zich het lot van de instelling aangetrokken en stelde vragen in de raad. Ook helpt Leefbaar bij het zoeken naar een nieuwe locatie. O.a. Stadsdeel Osdorp is aangeschreven om de helpende hand te bieden, omdat ons eigen Stadsdeelbestuur niets wil doen. Alle aanbiedingen voor ruimte zijn welkom, want de tijd dringt.

Het Turks internaat is een goed initiatief en mag niet verloren gaan, zo stelt LSG.

In 1996 werd begonnen met de opvang van allochtone jongeren die als gevolg van hun culturele achtergrond een achterstand in het onderwijs hebben opgelopen. Het begon in stadsdeel Zuidoost met kleinschalige huiswerkbegeleiding, maar op verzoek van vele ouders werden de succesvolle activiteiten uitgebreid. Stichting SPBA, nu actief in verschillende stadsdelen, werd opgericht en werd in eerste instantie met open armen ontvangen door welzijnsorganisaties, scholen en de politiek.

In de Ruys de Beerenbrouckstraat vond SPBA ruim twee jaar geleden een voorlopig onderkomen voor haar activiteiten, waaronder het Turks internaat. Er wonen Turkse jongens van 11 tot 13 jaar. Overdag gaan ze naar school en daarna krijgen ze huiswerkbegeleiding en worden er groepsgesprekken gevoerd. In het weekend gaan de kinderen naar huis. Het gaat hier niet om probleemjongeren. Het internaat heeft bovenal een preventieve functie. Op een documentaire van AT5 was eerder ook een mooie reportage over het succesvolle internaat te zien. Vrolijke en leergierige kinderen met een ideaal voor de toekomst. Stichting SPBA doet meer; Ouderparticipatieprojecten, voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders om hen wegwijs te maken in het Nederlandse onderwijssysteem, bijeenkomsten met de buurt (bijvoorbeeld de gezamenlijke Sinterklaas- en Ramadanviering) en uitstapjes met de kinderen. Sinds oktober 1999 is - wederom op verzoek van ouders - het Weekendschoolproject voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs van start gegaan. De belangstelling was boven verwachting. Doel van deze begeleiding in het weekend is om extra hulp te geven bij zwakke vakken, (algemene) kennis van de eigen en de Nederlandse cultuur te vergroten en waarden en normen bij te brengen. De kracht van de SPBA is het grote aantal vrijwilligers. Jongeren van verschillende afkomst die uit eigen beweging willen bijdragen aan de toekomst van de kinderen.

Door de stedelijke vernieuwing in buurt Ne9en wordt het voortbestaan van de school nu bedreigd. Het stadsdeel heeft woningbouwplannen en het internaat moet er nu op stel en sprong uit. Een geschikt gebouw met voldoende ruimte voor de leslokalen, de slaapkamers, een keuken en een kantine is moeilijk of niet te vinden. SPBA bestaat bij de gratie van sponsors en door waarderingssubsidie van Wethouder van der Aa. Ouders betalen per maand 450 gulden voor kost en inwoning van hun kind. De medewerkers, een aantal permanent inwonend, zijn vrijwilligers.

Dat veel politici, stadsdeelmedewerkers, buurtbewoners en zakenmensen Stichting SPBA (Sociaal Pedagogische Begeleiding Amstelland) een warm hart toedragen, bleek maar weer eens al te goed tijdens de "Nuon-crisis". Het betalingstekort kwam zeer onverwacht. Pas na jaren besloot Nuon de energiestand op te nemen. Toen bleek dat de maandelijkse kosten voor gas en elektriciteit Hfl. 4.000,00 moest bedragen in plaats van de Hfl. 500,00 die tot dan toe werd betaald. Voor de stichting, die draait op vrijwilligers en inkomsten haalt uit subsidies, gulle giften en ouderbijdragen, een onhaalbare zaak.

SPBA tracht een brugfunctie te vervullen; een cohesie te krijgen binnen de opvoedingsdriehoek ouder-school-kind met grote ouderparticipatie en vrijwillige inzet van de begeleiders

De begeleiders vervullen figuurlijk de rol van ouder.

De stichting SPBA gelooft in een multiculturele samenleving. Samenwerking tussen allochtone en autochtone organisaties is dus van groot belang voor de integratie van de Turkse jongeren. De kinderen moeten niet hun eigen identiteit opgeven, maar zich wel thuisvoelen in Nederland." Een gedegen opleiding is van groot belang. De leerlingen halen goede resultaten en uiteindelijk een diploma. SPBA heeft inmiddels een goede band met de buurtbewoners opgebouwd. Gezamenlijk met buurt 9 worden zowel het Sinterklaas als het Turkse kinderfeest gevierd. Ook de politiek draagt het initiatief, dat in meerdere grote steden is opgezet, een warm hart toe. Sinds oktober 1999 is het Weekendschoolproject voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs van start gegaan. Doel van deze begeleiding in het weekend is om extra hulp te geven bij zwakke vakken, kennis van de eigen en de Nederlandse cultuur te vergroten en waarden en normen bij te brengen. 55 procent van de leerlingen na de Cito-toets VMBO-advies en 45 procent HAVO/VWO-advies heeft gekregen. Afgezet tegen het landelijk gemiddelde een bovenmatige score. Een van de leerlingen werd zelfs beste van zijn klas met een zeer hoge score. Voor de iets ouderen, vanaf vijftien jaar, is er het begeleidend wonen. Op een paar plaatsen in Amsterdam worden jongeren begeleid in een huiselijke sfeer en voorbereid op het echte leven. Doel is dat iedereen een diploma behaalt, een huishouden leert runnen en zijn of haar talenten kan ontplooien. Een initiatief dat een definitieve plek verdient in ons Stadsdeel.

Leefbaar roept een ieder op om oplossingen aan te dragen en mee te werken aan het behoud van dit nuttige en onvervangbare instituut. De politieke partijen die zo vlak voor de verkiezingen om het hardst roepen hoe goed ze het wel niet hebben gedaan, moeten maar eens achterom kijken en in plaats van mooie praatjes te verkondigen, daden gaan verrichten.

Richard van Schaik

06-53193132
Leefbaar Slotermeer-Geuzenveld
Plein 40-45, 1
Amsterdam