Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: TECHNOLOGISCHE TOPINSTITUTEN FUNCTIONEREN GOED

Nummer: 18
Datum: 07-02-2002

De vier Technologische Topinstituten (TTI's) die in 1998 van start zijn gegaan, functioneren goed. Dat schrijft minister Jorritsma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Op basis van de eerste tussenevaluatie van de TTI's heeft minister Jorritsma besloten dat de bijdrage van EZ aan de TTI's (24,75 miljoen euro per jaar) wordt voortgezet en dat de subsidieperiode wordt verlengd van 4 naar 6 jaar mede met het oog op internationale expansie van de TTI's.

In het evaluatierapport wordt ook geconcludeerd dat:

- de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen goed op gang is gekomen
- het niveau van de onderzoekers die aangetrokken zijn, hoog is
- de toets op de wetenschappelijke doelstellingen positief is
- de TTI's flexibel zijn daar waar het gaat om de focus van de onderzoeksprogramma's.
Uit de tussenevaluatie blijkt dat het nog te vroeg is om op grote schaal meetbare effecten te zien. Wel is het zo dat onderzoeksresultaten van de TTI's nu al worden gebruikt.

Een praktijkvoorbeeld:
Via een breedband-internetverbinding bespreken de radiotherapeuten van de Rotterdamse ziekenhuizen Daniel de Hoed en Dijkzigt in dagelijkse sessies de behandelplannen van hun patiënten. Dat bespaart veel reistijd en zorgt ervoor dat hun kostbare expertise voor meer doeleinden kan worden gebruikt. Naast teleconferentie kunnen de artsen gebruikmaken van een applicatie voor het gezamenlijk bekijken en manipuleren van hoge-resolutie MRI- en CT-scans en stereotactische beelden (3D afbeeldingen van hersenen).

In 1998 zijn vier Technologische Topinstituten van start gegaan:
- Telematica Instituut

- Wageningen Centre for Food Sciences

- Netherlands Institute for Metals Research

- Dutch Polymer Institute

Elk Topinstituut is een publiek-private samenwerking en is georganiseerd als virtueel instituut. Onderzoekers van verschillende kennisinstellingen voeren onderzoeksprogramma's uit die gezamenlijk met de industriële partners zijn opgesteld. De topinstituten houden zich bezig met fundamenteel strategisch onderzoek op één samenhangend onderzoeksterrein. Een TTI beschikt over onderzoekers en apparatuur van hoge kwaliteit waardoor er voor kennisintensieve bedrijven en internationaal onderzoekstalent een aanzuigende werking van uitgaat. Een TTI kent een onderwijscomponent in de vorm van promoties en ontwerpersopleidingen, onder verantwoordelijkheid van hoogleraren.

De komende tijd zal een aantal aspecten van de TTI's nader worden bekeken. Zo krijgt de uitbouw naar een internationale positie meer aandacht. Ook wordt gekeken hoe de kennisuitwisseling uitgebreid kan worden en op welke manier het TTI-concept meer kan betekenen voor het Midden-en Klein Bedrijf. Ook worden er parameters ontwikkeld zodat in de toekomst de TTI's goed en vergelijkbaar beoordeeld kunnen worden.