NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Voor KWF-subsidies kankeronderzoek dit jaar 54 miljoen nodig

VOOR KWF-SUBSIDIES KANKERONDERZOEK
DIT JAAR 54 MILJOEN EURO NODIG

Amsterdam, 7 februari 2002 - De Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft voor 2002 ruim 54 miljoen euro toegezegd voor kankeronderzoek aan universiteiten en wetenschappelijke instellingen in heel Nederland. Daarnaast gaat geld naar onderwijs, opleiding, voorlichting en begeleiding. Met de voorgenomen activiteiten van het KWF in 2002 is totaal 69 miljoen euro gemoeid. Hiervan moet dit jaar tenminste 57 miljoen euro binnenkomen via fondsenwerving. Het restant betreft activiteiten waarvoor in voorgaande jaren al gelden zijn gereserveerd. Het KWF krijgt geen overheidssubsidie.

Het grootste deel van de subsidie voor kankeronderzoek gaat naar totaal 471 onderzoeksprojecten. Hiervan gaan er 72 dit jaar van start, de overige projecten ontvingen ook in voorgaande jaren KWF-subsidie. De KWF-subsidies voor nieuwe onderzoeksprojecten gaan naar universiteiten en wetenschappelijke instellingen in Groningen, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht.

Het gefinancierde onderzoek betreft oorzaken en ontstaan van kanker, verbetering van opsporing, diagnose en behandelmogelijkheden als ook betere voorlichting aan en begeleiding van patiënten en hun naasten. Een onderzoek kost gemiddeld 450.000 euro en duurt over het algemeen 4 jaar. Van de nieuwe projecten richten 11 zich op defecten aan het DNA (erfelijk materiaal) in kankercellen. Dit type onderzoek neemt op dit moment nationaal en internationaal een belangrijke plaats in binnen het kankeronderzoek.

In ons land heeft het KWF die ontwikkeling actief ondersteund. Het heeft daartoe in 2000 in het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoekhuis in Amsterdam de zogeheten KWF-micro-array-facility gerealiseerd. Alle door het KWF gesubsidieerde onderzoekers uit heel Nederland kunnen van deze voorziening gebruik maken. Het gaat daarbij om een onderzoekstechniek die via zogeheten DNA-chips in korte tijd een beeld geeft van de defecten in het erfelijk materiaal in de kankercellen. Deze onderzoekstechniek levert veel kennis op over kanker als zodanig en zal naar verwachting binnen enkele jaren ook zijn vruchten afwerpen voor de behandeling van patiënten.

Het Nederlands Kankerinstituut/Antoni van Leeuwenhoekhuis in Amsterdam en het Erasmus MC/Daniel den Hoedkliniek in Rotterdam ontvangen naast subsidies voor afzonderlijke projecten ook een subsidie als bijdrage in de algemene kosten van het onderzoek. Het gaat in 2002 om bedragen van resp. 8,6 miljoen euro en 2,3 miljoen euro. Daarnaast subsidieert het

KWF onderzoeksgroepen en individuele onderzoekers voor langdurige onderzoeksprogramma's gericht op nieuwe behandelingen. Om de aanwas van jonge onderzoekers en behandelaars te stimuleren kent het KWF een omvangrijk aanbod van beurzen en subsidies voor opleiding en onderwijs. Hiervoor is in 2002 ruim 2 miljoen euro nodig. Met de voorgenomen activiteiten op het gebied van voorlichting en patiëntenbegeleiding is ruim 9,7 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag is onder meer bestemd voor brochures, voor preventieve voorlichtingscampagnes over met name roken, voeding en zonnen, voor de KWF-Hulp- en Informatielijn en voor het KWF-Voorlichtingscentrum. Ruim
1,5 miljoen euro gaat naar verenigingen van kankerpatiënten en hun landelijke federatie.

Het KWF heeft de omvang van zijn activiteiten afgestemd op het inkomstenniveau van voorgaande jaren. Het gaat er vanuit, dat ook dit jaar weer voldoende middelen zullen binnenkomen. Dit mede dankzij de inzet van collectanten en de aanhoudende steun van vaste donateurs. Van elke ontvangen euro komt 85 cent rechtstreeks ten goede aan de doelstelling.


---
Mededeling aan de redactie,