Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Mobiele computers van Symbol dé oplossing voor BP

Draadloos informatiesysteem ondersteunt beheer en onderhoud van raffinaderijen over de hele wereld.

Varsseveld, 7 februari 2002 - Het petrochemische concern BP heeft een aantal van zijn productievestigingen uitgerust met een Spectrum24 draadloos informatienetwerk van Symbol. In het netwerk zijn robuuste 'handheld' terminals en barcodescanners opgenomen. Met de barcodescanner kunnen de technici - waar zij zich ook op het terrein bevinden ? de verschillende onderdelen van de installaties identificeren. Direct daarna verschijnt alle relevante informatie op het beeldscherm van de 'handheld'. Het betreft zowel historische gegevens ? zoals de status van het onderhoud ? als 'real-time' informatie over het functioneren van het onderdeel op dat moment.

De software voor het systeem van BP is ontwikkeld door Systems Application Engineering (SAE), een business partner van Symbol. Binnen twee jaar zullen alle 80 productielokaties van BP over de hele wereld worden uitgerust met een Symbol Spectrum24 draadloos informatienetwerk met software van SAE.

De raffinaderijen van BP verwerken dagelijks miljoenen vaten olie tot uiteenlopende petrochemische producten. De installaties bevinden zich op zeer grote terreinen, onder andere in de Verenigde Staten, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en Venezuela. De BP-installatie in Texas behoort wat betreft capaciteit tot de top-drie raffinaderijen van de VS.

De duizenden onderdelen van de raffinage-installaties van BP zijn voorzien van een unieke barcode. Sensoren in de installatie verzenden voortdurend actuele meetgegevens naar het centrale systeem. Met een enkele scanbeweging identificeert de technicus een onderdeel, waarbij vergissingen zijn uitgesloten. Direct daarna beschikt de technicus over alle informatie over het betrokken onderdeel, inclusief 'real-time' gegevens zoals actuele pompdruk, trillingen, flow, temperaturen en gegevens over veiligheid en milieu. Deze informatie geeft duidelijk inzicht in de status en conditie van het betrokken onderdeel, zodat eventuele acties daarop kunnen worden gebaseerd. Uitgevoerde activiteiten worden ingetoetst en draadloos naar het centrale systeem verzonden.

De beschikbaarheid van historische en 'real-time' informatie betekent een aanzienlijk besparing op kosten en tijd. De informatie leidt daarnaast tot een pro-actief onderhoudspatroon waardoor falende installaties minder kans krijgen en kostbare ongeplande 'shutdowns' tot het verleden behoren. De praktijk leert dat BP daardoor met dezelfde bedrijfsmiddelen méér kan produceren.

Symbol realiseerde met zijn partners al eerder informatienetwerken voor klanten in de energiesector, onder andere voor Chevron en Shell.

Systems Application Engineering
Systems Application Engineering is sinds de oprichting in 1971 gespecialiseerd in het ontwikkelen van uiteenlopende informatiesystemen voor internationale bedrijven. De toepassingen richten zich op logistiek, productie en de petrochemie. Het bedrijf staat bekend als pionier bij het toepassen van 'handheld' computers in de petrochemische en procesindustrie en levert ook oplossingen voor specifieke logistieke activiteiten, zoals 'hands free picking', belading en aflevering. SAE is als bedrijfspartner van Symbol Technologies onlangs onderscheiden als Outstanding Value Add Integrator of the Year. Het hoofdkantoor van SAE bevindt zich in Houston (Texas, VS). Meer informatie over SAE is te vinden op http://www.saesystems.com.

Symbol
Symbol Technologies Inc. is toonaangevend leverancier van mobiele datamanagement- systemen. De oplossingen zijn gebaseerd op draadloze LAN-technologie voor gegevens-transmissie, gerichte mobiele computertoepassingen en het verzamelen en vastleggen van gegevens met barcodesystemen. Op dit moment worden er zo'n 10 miljoen Symbol barcodescanners en mobiele computers gebruikt in draadloze netwerken over de hele wereld. De oplossingen vinden toepassing in de transport en logistiek, in productiebedrijven, bij overheden en in het onderwijs en de gezondheidszorg. Symbol heeft zijn internationale hoofdkantoor in Holtsville, een voorstad van New York. In de Benelux worden de klanten en Business Partners ondersteund vanuit kantoren in Utrecht, Varsseveld en Brussel (www.symbol.com/nederland).