FNV

FNV:Kleding Olympische fakkeldragers deugt niet

Het Olympische vuur dat morgen wordt ontstoken is besmet. De kleding van de 11.500 fakkeldragers is gemaakt in Birma. De FNV, de Schone Kleren Kampagne, Burma Centrum Nederland en de Novib roepen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op haar inkoopbeleid te herzien. FNV-bestuurder Agnes Jongerius ontsteekt daarom vrijdag om 12 uur op de Dam het alternatieve Olympisch vuur.

Met deze alternatieve openingsceremonie roepen de vier organisaties het IOC op haar inkoopbeleid aan te passen en zich te conformeren aan de internationale verdragen over mensenrechten en arbeidsnormen. Birma is een land met een gewelddadig en ondemocratisch militair regime. Mensen worden gemarteld en dwangarbeid komt op grote schaal voor. Juist de fakkeldragers dragen een sporttenue dat zijn oorsprong vindt in Birma.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius: 'Het IOC wijzen wij er op dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een serieuze zaak is. Ik kan me niet voorstellen dat zij de associatie wil met een regime dat vrije verkiezingen verhindert, vrijheid van organisatie verbiedt, systematisch mensenrechten schendt en waar dwangarbeid heerst.'

Morgen beginnen in Salt Lake City de Olympische Spelen. Het aansteken van het Olympische vuur vormt het startsein. Een handeling die vrede en gerechtigheid voor iedereen op aarde symboliseert. 11.500 mensen droegen dit vuur van Athene naar Amerika

De FNV en de andere organisaties voeren al jaren actie tegen bedrijven die produceren in Birma. Onlangs nog maakte de Zwitserse lingerieproducent Triumph International bekend om die reden haar fabriek in Rangoon te sluiten.