Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DONDERDAG 7 FEBRUARI 2002

Dewael : Opstartprocedure gedeeltelijke bescherming Fort III kadert in beslissing Vlaamse Regering

De Vlaamse regering heeft op 3 maart 2000 beslist dat conform het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen en het gewestplan Antwerpen de startbaan van Deurne niet zal worden verlengd. Daartoe zouden de nodige beschermende maatregelen worden genomen. Er zouden evenwel ook maatregelen worden genomen om de bestaande startbaan zo maximaal mogelijk aan te wenden.

Tevens werd beslist dat een eventuele ondertunneling van de Krijgsbaan kan worden overwogen. Dit op basis van het verslag van de aangestelde manager voor zover deze de veiligheid en de rendabiliteit van de luchthaven op termijn in het vooruitzicht kan stellen.

De opstartprocedure voor de gedeeltelijke bescherming van Fort III kadert in voornoemde beslissing van de Vlaamse regering. Het maakt deel uit van de beschermende maatregelen. De delen die voorwerp uitmaken van het beschermingsvoorstel sluiten aan bij de bebouwde kom van Borsbeek en liggen het verst verwijderd van de Krijgsbaan die mogelijks zou kunnen ondertunneld worden en legt geen hypotheek op deze mogelijke optie.

De Vlaamse regering zal dus geen verdere definitieve stappen zetten in dit dossier vooraleer kennis is genomen van het verslag van de luchthavenmanager van Deurne. Dit wordt verwacht in de loop van de maand mei.

(meer inlichtingen: Bart Tommelein, woordvoerder minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, tel. 02/553.29.11)