Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige Deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van Duitse begraafplaats in Langemark
Brugge, 7/2/2002
Kort na de eerste Wereldoorlog waren er in België niet minder dan 184 Duitse militaire begraafplaatsen, waarvan een belangrijk deel op West-Vlaams grondgebied. Eén daarvan was de begraafplaats Langemark, die al tijdens de oorlog ontstaan was. In de eerste jaren na de oorlog gebeurden er nog regelmatig nieuwe bijzettingen. Vanaf 1930 vond in opdracht van de Deutsche Kriegsgräberfürsorge een private organisatie die vanaf dan, en nu nog steeds de zorg voor het kerkhof draagt een herinrichting plaats. Het vernieuwde kerkhof werd in 1932 ingewijd. In 1952 werd, ingevolge een overeenkomst tussen de Duitse Bondsrepubliek en de Belgische Staat, het aantal Duitse militaire begraafplaatsen in Vlaanderen gereduceerd tot vier. Eén hiervan was Langemark. De andere drie zijn: Menen, Hooglede en Vladslo, deze laatste bekend van het beeldenpaar De Treurende Ouders van Käthe Kollwitz. In Langemark werden in de loop van de vijftiger jaren de stoffelijke resten samengebracht uit de afgeschafte begraafplaatsen van o.m. Moorslede, Passendale, Poelkapelle, Staden, Westrozebeke, Zillebeke en Zonnebeke. Het aantal Duitse gesneuvelden dat hier begraven ligt, bedraagt nu ruim 44.000, waarvan bijna 25.000 in een massagraf of Kamaradengrab, waar de niet geïdentificeerde stoffelijke resten samengebracht zijn.
De aanleg en structuur is typisch voor de Duitse militaire begraafplaatsen, en verschilt nogal van de Britse begraafplaatsen in de voormalige Frontstreek. Zo verschillen bij voorbeeld de kleurstelling en de beplanting: waar op de Britse kerkhoven witte steensoorten en grasvelden domineren, overwegen de donkere tonen en de schaduw van hoogstammige bomen op de Duitse.
De toegang tot de begraafplaats van Langemark wordt gevormd door een massief voorportaal in rode Weserzandsteen, met in een van de binnenruimten bronzen naamlijsten van gesneuvelden. De grafstenen, die in strakke lijnen aangebracht zijn, staan niet rechtop maar liggen in het gras, en zijn niet individueel maar bevatten elk een reeks namen. Zij vervangen de houten kruisjes die er in de beginperiode stonden. Kruisen van basaltlava staan, in groepjes van drie, verspreid over het terrein. Achteraan, in de as van de hoofdingang, staat een bronzen beeldengroep van vier rouwende militairen, een werk van Emil Krieger. Voorts zijn te vermelden: het centraal gelegen massagraf (met in steen gebeitelde tekstplaat op de grond: In einem gemeinsamen Grabe ruhen hier 24917 deutschen Soldaten. 7977 blieben unbekannt), drie goed bewaarde bunkers die in de parkaanleg geïntegreerd werden, en granietblokken met de namen van de troepen en de studentengroepen die deel namen aan de bestorming van Langemark.
De Duitse begraafplaats van Langemark vormt een indrukwekkende herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, is een bijzonder mooi en goed onderhouden voorbeeld van een begraafplaats van de voormalige bezetter, en is een niet meer weg te denken onderdeel van de historisch belangrijke Frontstreek. De bestendige deputatie is dan ook van oordeel dat een bescherming als monument gerechtvaardigd is. De definitieve beslissing over de bescherming berust bij Vlaams minister Paul Van Grembergen.
Net zoals bij de andere thans lopende beschermingsprocedures van overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog (Bedford House Cemetery te Zillebeke, Tyne Cot New British Cemetery te Zonnebeke, observatietoren te Pervijze, Onze-Lieve-Vrouwhoekje te Stuivekenskerke), dient ook dit dossier gezien te worden in het kader van de voorgenomen aanvraag tot klassering van de Frontstreek als UNESCO-Werelderfgoed.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: Terug naar Overzicht -->