Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Gunstig advies over bescherming als monument van de observatietoren in Pervijze en het Onze-Lieve-Vrouwhoekje in Stuivekenskerke
Brugge , 7/2/2002
De observatietoren aan het Kastanjeplein te Pervijze werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd en gebruikt door de Belgen om de bewegingen aan het front te volgen. Hij is een zeldzaam voorbeeld van een dergelijke toren, en de hoogste van de nog bestaande exemplaren. Hij is opgetrokken uit beton en baksteen en is, ongetwijfeld door onvoldoende fundering, scheef gezakt. Desondanks schijnt zijn stabiliteit niet in gevaar. Evenmin is er sprake van ernstige aftakeling. Merkwaardig is, dat in de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetter er nog een mitrailleursnest bovenop heeft gebouwd. Hierdoor vormt de toren een herinnering aan de beide wereldoorlogen. De plek wordt gemarkeerd door één van de ruitvormige naamstenen die vanaf 1984 door het provinciebestuur opgericht werden op plaatsen die een bijzondere herinnering aan de Eerste Wereldoorlog bewaren. Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje of Oud-Stuivekens is de oorspronkelijk lokatie van de dorpskern van Stuivekenskerke. Deze dorpskern was al in het laatste kwart van de 19de eeuw verlaten voor een nieuwe kern op de wijk Vicogne. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, stond van het oude dorp alleen nog de gerestaureerde laatgotische kerktoren (uit 1572) overeind. Tijdens de oorlog vormde de basis van de gedeeltelijk stukgeschoten toren een vooruitgeschoven Belgische uitkijkpost in de overstroomde IJzervlakte: de zogenaamde Zuidelijke Grote Wacht. Binnenin werd de torenbasis met beton verstevigd en ingericht als schuilplaats. Na de oorlog werd de torenruïne geconsolideerd als oorlogsgedenkteken. Aan de buitenzijde van de torenbasis is onder meer een bronzen plaat aangebracht, ter herinnering aan Martial Lekeux, franciskaan en artillerie-officier die een tijd lang op deze uitkijkpost dienst deed. In de loop der jaren werden in de onmiddellijke buurt andere gedenktekens geplaatst, die de plek tot een echt herinneringsoord van de Eerste Wereldoorlog maakten. Deze gedenktekens die nu allemaal als monument beschermd zouden worden zijn: de demarcatiepaal nr. 11 (na de oorlog geplaatst om de frontlijn aan te duiden), de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Zege (gebouwd 1925), eenenveertig gedenksteentjes op betonnen sokkel met nummers en kentekens van regimenten, een obelisk voor het Vijfde Regiment Lansiers, een gedenkzuil voor het Eerste en Tweede Bataljon Karabiniers-Wielrijders, en tenslotte de kapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.
Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje werd al eerder (1959) als landschap beschermd, terwijl in 1992 de torenruïne als monument en de omgeving als dorpsgezicht beschermd werd. De nu voorgestelde bescherming als monument van het geheel is dus een uitbreiding van een eerdere bescherming.
De Bestendige Deputatie is van oordeel dat zowel de observatietoren van Pervijze als het Onze-Lieve-Vrouwhoekje belangrijke getuigen zijn van het oorlogsverleden van de streek en dat ze bovendien beeldbepalend zijn voor hun omgeving. Een bescherming als monument is dan ook meer dan verantwoord.
De definitieve beslissing over de bescherming, die (als alles goed gaat) later dit jaar zal genomen worden, ligt in handen van Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: Terug naar Overzicht -->