Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige Deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van het voormalige spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve Brugge , 7/2/2002
De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming van het stationsgebouw van Sint-Eloois-Vijve (Waregem).

Het station van Sint-Eloois-Vijve lag op de vroegere spoorlijn Ingelmunster-Anzegem, die in 1867-1868 aangelegd werd door de private maatschappij Société anonyme des Chemins de Fer de lOuest de la Belgique. De lijn vervulde onder meer een belangrijke rol in het transport van vlas. Pas in 1887 werd er, na aandringen van de plaatselijke gemeenteraad, een halte voorzien in Sint-Eloois-Vijve. Een eerste stationsgebouw werd er opgetrokken in 1887-1889. Dit werd na de Eerste Wereldoorlog alweer afgebroken, omdat het inmiddels vervangen was door een nieuw dit is het thans nog bestaande gebouw dat nu voor bescherming voorgedragen wordt. Dit werd in 1912-1913 gebouwd in opdracht van de Belgische Staatsspoorwegen, die in 1870 eigenaar van de lijn geworden waren. De spoorlijn Ingelmunster-Anzegem bleef in gebruik tot 1973 en sneuvelde toen, zoals zovele andere lokale lijntjes in die dagen.

Na de opheffing van de lijn kreeg het gebouw een nieuwe functie (nu: horecazaak). Dit heeft niet verhinderd dat het tot op vandaag vrij ongeschonden bewaard bleef en zijn typische kenmerken behouden heeft. Het mag beschouwd worden als een goed bewaard voorbeeld van een spoorwegstation (type "halte") van de Belgische Staatsspoorwegen uit de periode net vóór de Eerste Wereldoorlog. Speciaal te vermelden zijn de onder de kroonlijst ingewerkte tegeltableaus van Italiaanse makelij, die naar de vlasnijverheid verwijzen. De overwegwachterswoning staat in de onmiddellijke omgeving van het station en wordt eveneens voor bescherming voorgesteld, omdat het integrerend deel uitmaakt van de stationssite. Het is een goed voorbeeld van een laat 19de-eeuws "bareelwachtershuisje". Ook het stationsbordes en het bestrate voorplein, die goed bewaard zijn en het karakter van de site mede bepalen, zullen beschermd worden.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen is van oordeel dat het bouwkundige, historische en industrieel-archeologische belang van de stationssite in Sint-Eloois-Vijve voldoende groot is om een bescherming als monument te rechtvaardigen. De definitieve beslissing over deze bescherming dient genomen te worden door Vlaams minister Paul Van Grembergen.

MEER INFORMATIE OVER DIT ADVIES KAN JE BEKOMEN
BIJ DE DIENST CULTUUR PROVINCIE WEST-VLAANDEREN BIJ JEROEN CORNILLY - TELEFOON 050/40.35.76
E-MAIL: Terug naar Overzicht -->