Provincie Utrecht

Persbericht

Richtlijnen vastgesteld voor onderzoek naar effecten van diepe grondwaterwinning

05-02-2002
Gedeputeerde staten hebben de richtlijnen vastgesteld voor het onderzoek naar de milieueffecten van de winning van grondwater op grote diepte. Het onderzoek is nodig omdat Hydron Midden-Nederland nieuwe winlocaties zoekt, waar diep drinkwater gewonnen kan worden.

In het grootste deel van de provincie Utrecht is Hydron (het voormalige Waterleidingbedrijf Midden-Nederland) verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening. Hydron is op zoek naar nieuwe locaties waar diep grondwater gewonnen kan worden voor drinkwater. De nieuwe winlocaties zijn met name nodig omdat de bestaande waterwinningen op de Heuvelrug moeten worden verminderd. Dit past in het beleid van het provinciebestuur om de verdroging van de Heuvelrug aan te pakken.

Hydron heeft op basis van een voorstudie gekozen voor diepe grondwaterwinning en gaat nu een milieueffectrapportage (MER) uitvoeren naar de effecten daarvan. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe groot het gebied is waar effecten kunnen optreden bij diepe winningen en wat de mogelijke gevolgen zijn. In het MER zal ook worden aangegeven welke effecten acceptabel zijn met het oog op de verdroging en natuurwaarden in de provincie. Aan de hand van de uitkomsten kan vastgesteld worden of er goede locaties voor diepe waterwinning te vinden zijn in Utrecht. De Heuvelrug is uitgesloten als zoekgebied voor de waterwinning vanwege de verdroging.

Vervangende winningen nodig
Vorig jaar zijn de provincie en Hydron overeengekomen om de winning van grondwater in de provincie Utrecht vanaf 2005 jaarlijks met negen miljoen m3 terug te brengen. Vier miljoen m3 daarvan kan worden gecompenseerd door drinkwater uit Flevoland aan te voeren. Voor de overige vijf miljoen m3 moeten vervangende winningsmogelijkheden gevonden worden, die minder nadelige effecten hebben voor de natuur. Daarnaast is vervanging nodig voor een bestaande waterwinlocatie in Montfoort, die op termijn gaat sluiten. Daar gaat het om een half miljoen m3 water per jaar.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 258 21 92 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl