Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tijdens de Horesca vakbeurs in Zuidlaren bleek het voor jongeren onder de 16 jaar geen probleem te zijn om de aangeboden alcoholhoudende dranken eens uit te proberen. De leeftijdsgrens van 16 jaar voor alcoholhoudende drank en 18 jaar voor sterke drank werd niet in acht genomen door diverse exposanten. Ook bleek de verplichte aanduiding van deze leeftijdsgrenzen in de alcoholverstrekkende stands te ontbreken.

Controleurs van de Keuringsdienst van Waren hebben proces-verbaal opgemaakt tegen een drietal exposanten die hun producten verstrekten zonder vast te stellen of de jongeren de vereiste leeftijd hadden.

Sinds november 2000 is de vernieuwde Drank- en Horecawet van kracht. Daarin zijn strenge regels gesteld ten aanzien van de verstrekking van alcoholhoudende drank aan jongeren. Als niet is vastgesteld dat jongeren ouder zijn dan de 16 jaar mag aan hen geen alcoholhoudende drank worden verstrekt. Voor wat betreft het verstrekken van sterke drank (gedistilleerd met 15% alcohol of meer) geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar. De leeftijdsgrenzen moeten tevens op een duidelijke wijze worden aangeduid.

De Keuringsdienst van Waren zal ook de andere vakbeurzen intensief gaan controleren.