ALEXANDER VIAZEMSKY PR

Kwik-Fit klaar voor nieuwe Europese regelgeving

Kwik-Fit klaar voor nieuwe Europese regelgeving Auto-onderhoud kan nog goedkoper

Harderwijk - 7 februari 2002. De Europese Commissie heeft bepaald dat autofabrikanten hun dealernetwerken niet meer mogen verplichten om naast de autoverkoop ook reparatie en onderhoud uit te voeren. De koppeling met de garantievoorwaarden zal, als het huidige voorstel van de Europees commissaris Monti wordt uitgevoerd, eveneens gaan verdwijnen.

Dat heeft een aantal belangrijke - en positieve - gevolgen voor de autorijdende consument en zijn portemonnee.

- Ten eerste kan een nieuwe auto straks door andere retailers als bijvoorbeeld super- en hypermarkten worden verkocht, of bij autobedrijven die meerdere merken gaan verkopen.
- Ten tweede zal een nieuwe auto voor onderhoud en reparatie niet perse bij het verkooppunt terecht moeten. Dat zal géén gevolgen voor de garantievoorwaarden hebben.

- En heel belangrijk, de grotere concurrentievrijheid die de Europese Commissie binnen de autobranche voorstaat zal een verlaging van autoreparatie- en onderhoudsprijzen tot gevolg hebben.

'De Kwik-Fit Groep heeft zich hier een aantal jaren terug al op voorbereid, want dat de Europese Commissie deze consumentvriendelijke stap zou maken was te verwachten. Behalve een sterke focus op klantvriendelijkheid en een multimerkenaanpak in de Kwik-Fit werkplaatsen, heeft de Kwik-Fit Groep geïnvesteerd in een keten van reguliere werkplaatsen waar alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Deze zijn actief onder de naam Stop'n'Steer en alleen al dit jaar worden er in Nederland nog eens tien geopend', legt Kwik-Fit Groep directeur Bonno van der Putten uit.

De Kwik-Fit Groep heeft ondanks de economische teruggang in het algemeen en die binnen de autobranche in het bijzonder, over 2001 juist een recordafzet gerealiseerd. Meer dan 1,2 miljoen betalende klanten passeerden de werkplaatsdeuren van de ruim 200 filialen van Kwik-Fit en Stop'n'Steer. Van der Putten: 'De omzet steeg derhalve met 20 procent en ook de winst liet wederom een gezonde groei zien.' De nieuwe EU-regelgeving die nu aanstaande is, betekent dat de Stop'n'Steer vestigingen van de Kwik-Fit groep een belangrijke rol gaan spelen op de Europese en Nederlandse autoreparatie- en onderhoudsmarkt.

'Mede om die redenen zal verder worden geïnvesteerd in nieuwe filialen, medewerkers en werkplaatsapparatuur. Een omvangrijk investeringsprogramma is overigens drie jaar geleden al in gang gezet, wat betekent dat de Kwik-Fit Groep gewoon klaar is voor de nieuwe regelgeving. Alle merken personen- en bestelauto's kunnen niet alleen voor banden, uitlaten, olie verversen of een APK bij een Kwik-Fit filiaal terecht, maar voor het totaalonderhoud ook bij een Stop'n'Steer vestiging' aldus Bonno van der Putten.