Vereniging van Houtimpregneerinrichtingen in Nederland


* Nederlands houtgebruik in beeld.

januari 2002

Nederlands houtgebruik in beeld.

Het boekje 'Nederlands houtgebruik in beeld' is een handzame publicatie waarin het houtgebruik nu en in de toekomst wordt beschreven.
Hout is een milieuvriendelijke grondstof die voor tal van toepassingen in en om het huis wordt toegepast.
In bijna vijftig pagina's wordt informatie over hout in Nederland weergegeven: de hoeveelheid bos, de houtproductie, het verbruik, de import en export en nog veel meer nuttige informatie. Verder wordt de kringloop van hout, houtverduurzaming, verantwoorde houtkap met de gevolgen voor het milieu en duurzaam bosbeheer uitgelegd. Ook de verwerking van hout zoals het sorteren, zagen, lassen en lamineren zijn duidelijk beschreven.
In Nederland wordt ruim 16 miljoen m2 rondhout per jaar gebruikt. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het gebruik in 1975.

Het doel van het boekje is om opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers meer inzicht te geven in de mogelijkheden van hout als bouwmateriaal. Het is uitgegeven door de Stichting ProBos en mede mogelijk gemaakt door technische inbreng en financiële bijdrage van de Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland.

Duurzaam geproduceerd hout.
Door de Nederlandse overheid is gedurende een aantal jaren (1990-1995) een terughoudend beleid gevoerd op het gebruik van tropisch hardhout. Door de introductie en het verplicht stellen van gecontroleerd bosbeheer (gecertificeerd hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en voldoet aan de minimumeisen van de Nederlandse regering) worden roofbouw en uitputting van hout voorkomen en gaat men verantwoord om met het bosareaal.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor implementatie van het regeringsbeleid voor de Bouwgrondstoffenvoorziening in Nederland. Hierbij gaat het verantwoorde houtgebruik (door middel van duurzaam bosbeheer) een steeds belangrijkere rol spelen. In het onlangs gepubliceerde concept Structuurschema Oppervlakte Delfstoffen (SODII) worden voorstellen gedaan om het houtgebruik in de Bouw en de Grond-, Weg- en Waterbouw te bevorderen zodat schaarse grondstoffen zoals zand en grind bespaard kunnen worden. Het gaat hierbij om zowel inlandse als geïmporteerde houtsoorten.

Vergeleken met een aantal jaren geleden wordt er in de bouw al meer hout gebruikt. Voorbeelden zijn gelamineerde spanten, gevelbetimmeringen, houtskeletbouw, heipalen, afrasteringen, bruggen, steigers, damwanden, etc. De Dienst Weg- en Waterbouwkunde en de Bouwdienst van Rijkswaterstaat voeren onderzoek uit en dragen bij aan technische ontwikkeling en innovaties om de toepassing van hout in tal van constructies zoals wegportalen, geleiderails, damwanden, brugdekken, etc. mogelijk te maken of te verbeteren. Maar het kan echter nog een stuk beter als in de planfase, bij het ontwerp of beheer en onderhoud van projecten vaker aan hout als constructiemateriaal wordt gedacht.
Het boekje 'Nederlands houtgebruik in beeld' is gratis verkrijgbaar bij:
DuBo helpdesk tel. 015-25182762
en bij de VHN (via aanvraagformulier).

Inlichtingen :
Ing. C. Boon, voorzitter Vereniging van Houtimpregneerbedrijven in Nederland
Tel. : 030 - 693.00.40
Fax : 030 - 692.50.45
E-mail : info@vhn.org