CDA

Bartho Pronk: Nederland belemmert het vrij verkeer

Nederland dwingt burgers uit andere EU-lidstaten binnen een jaar na aankomst in Nederland hun (buitenlands) rijbewijs in te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Volgens Europese regelgeving is dit al lang niet meer nodig. Overigens staat al op ieder rijbewijs dat in Nederland of een ander EU-land is uitgereikt met grote letters dat het een Europees model betreft. CDA-Europarlementariƫr Bartho Pronk heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Nederland beroept zich hierbij op artikel 108h van de Wegenverkeerswet 1994. Bartho Pronk: "Nederland gaat hierbij nadrukkelijk voorbij aan artikel 8 van de Richtlijn 91/439, alsmede aan de uitleg van de Richtlijn zoals het Hof van Justitie heeft gegeven in het arrest Awoyemi, waarin het Hof nadrukkelijk spreekt van de mogelijkheid om een voertuig te besturen met een door een derde staat afgeven rijbewijs."

Pronk vindt het verplicht omwisselen het zoveelste voorbeeld van een Nederlandse overheid die achter de feiten aanloopt: "Nederlandse ambtenaren hebben blijkbaar veel moeite te erkennen dat er zoiets als het Europees burgerschap bestaat. Inwoners van EU-lidstaten hebben het recht om zich vrij te vestigen in de lidstaten. Nederland is kampioen in het opwerpen van belemmeringen voor deze mensen. Zo komt het herhaaldelijk voor dat deze EU-burgers zich (onterecht) moeten melden bij de vreemdelingenpolitie, teveel moeten betalen voor hun identiteitskaart, dat hun paspoort niet wordt erkend als legitimatie, of dat sociale diensten of ziekenfonds onterecht allerlei extra informatie nodig hebben. Daarbovenop komt nu ook de inwisselplicht van het rijbewijs. Ik vraag aan de Europese Commissie of zij het met mij eens is, en zo ja, dan wil ik dat de Commissie een zogenaamde inbreukprocedure gaat instellen. Dit is de eerste stap van een gerechtelijke actie van de Europese Commissie richting Nederland om Nederland te dwingen een einde te maken aan de omwisselplicht."

Meer informatie:
Bartho Pronk, lid Europees Parlement, tel. + 31 6 53832419 Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA, tel. + 32 475 721 2801