Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 7-02-2002
Persberichten district Sittard (HP 14.45 uur) Donderdag 7 februari 2002

Geleen, winkeldief aangehouden:
Een 35 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is woensdagmiddag 6 februari 2002 door de politie aangehouden na het plegen van een winkeldiefstal.
De man ontvreemdde omstreeks 15.30 uur in een grootwinkelbedrijf gevestigd aan de Markt te Geleen een aantal kledingstukken waarvan hij de beveiligingslabel afknipte. De kledingstukken met een totale waarde van ruim euro 80 stopte hij in een plasticzak. De diefstal en het verwijderen van de beveiligingslabels werd echter door het personeel gezien. Toen de man de winkel wilde gaan verlaten zonder iets af te rekenen werd hij ter verantwoording geroepen en werd ook de politie gewaarschuwd. De winkeldief werd meegenomen naar het politiebureau waar tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt. In het kader van snelrecht kreeg hij een dagvaarding uitgereikt om op korte termijn voor de Officier van Justitie te verschijnen.

Sittard, woninginbraken:
Woensdagavond 6 februari 2002 hebben in Sittard op drie plaatsen in dezelfde buurt diefstallen of pogingen daartoe plaatsgevonden. In een woning aan de van Pallandtstraat te Sittard vond omstreeks 19.10 uur een poging tot inbraak plaats. De bewoonster, net teruggekeerd van een kortstondige afwezigheid, bemerkte dat iemand de klink van een achterdeur bewoog. Zij maakte de achterverlichting van de woning aan en keek door de gordijnen naar buiten. Daar zag zij drie jongeren snel door haar tuin zich uit de voeten maken. Het drietal bleek gelet op de achtergebleven braaksporen in het kozijn een poging gedaan te hebben om een achterdeur van haar woning met een breekvoorwerp open te maken. De gebruikte schroevendraaier bleef in haar tuin achter. Bij een onderzoek in de omgeving werd het drietal niet meer aangetroffen.
Bezig met het onderzoek in de omgeving bleek in de Rene van Oranjestraat te Sittard een inbraak in een woning plaatsgevonden te hebben. Hier had de inbreker een bovenlicht aan de achterzijde van de woning verbroken waarna door de ontstane opening de woning binnen geklommen kon worden. In deze woning werden kasten en laden doorzocht en werden een gouden halsketting en een horloge ontvreemd. Gelet op de aangetroffen sporen wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat het drietal ook verantwoordelijk is voor deze inbraak. Twee collectanten die in de omgeving van de van Pallandtstraat aan het collecteren waren geweest hadden een drietal jongeren gezien die een poging gedaan hadden om een geparkeerde bromscooter te ontvreemden. De politie stelt een onderzoek in naar de drie voorvallen.

Stein, poging tot straatroof:
Een 74 jarige inwoonster van Stein is dinsdagavond 5 februari 2002 het slachtoffer geworden van een poging tot straatroof die gepleegd werd op de Omphaliusstraat te Stein.
Het slachtoffer liep dinsdagavond kort voor 19.00 uur over de Omphaliusstraat bij het Groenekruisgebouw te Stein. Zij hoorde van achteren snel naderende voetstappen en werd daarna aangesproken door een onbekende jongeman die naar appartementen informeerde. Het slachtoffer wees de man de weg en liep daarna weg. Meteen daarna werd de schoudertas van het slachtoffer door de onbekende man vastgegrepen en werd daaraan flink getrokken. Het slachtoffer hield haar tas echter goed vast en begon luidkeels te schreeuwen. De onbekende man gaf daarop meteen zijn poging de tas in zijn bezit te krijgen op en rende weg naar de Lentstraat.
De straatrover was een blanke jongen van ongeveer 18 jaar oud. Hij ging gekleed in geheel donkere kleding en droeg een muts of sjaal op zijn hoofd. Het slachtoffer heeft inmiddels van de straatroof bij de politie aangifte gedaan. Er wordt een verder onderzoek ingesteld.

Geleen, dieven snorfiets aangehouden:
Drie inwoners van Sittard zijn woensdagavond 6 februari 2002 door de politie aangehouden nadat een diefstal van een snorfiets werd ontdekt. Een politiepatrouille zag woensdagavond omstreeks 20.10 uur over de Rijksweg Noord te Geleen een snorfiets met daarop twee personen rijden waarvan de bestuurder een rood licht van een verkeerslichtinstallatie negeerde. De snorfiets werd daarop nagereden en een controle volgde. Nadat de bestuurder geen bromfietscertificaat en geen verzekeringsbewijs kon tonen kwamen alle smoesjes en uitvluchten boven water. Bromfiets net gevonden, net op weg naar het politiebureau om de bromfiets terug te brengen etc. Het tweetal werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar vlug de aap uit de mouw kwam. Het tweetal had kort daarvoor vanaf de Oude Broeksittarderweg te Sittard de bromfiets ontvreemd. Met behulp van een van een vriend geleende betonschaar werd daar het slot van de bromfiets doorgeknipt en werd de bromfiets gestolen. Het tweetal, 19 jaar en woonachtig te Sittard, werd voor verder onderzoek ingesloten. De vriend van wie de betonschaar werd geleend, een 24 jarige inwoner van Sittard, werd door de politie eveneens aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten. Deze laatste werd door de politie nog gezocht wegens zijn deelname aan een winkeldiefstal terwijl hij tevens nog een geldboete had openstaan van bijna euro 260.
Het drietal is donderdagmorgen verhoord en werd daarna in vrijheid gesteld. De openstaande geldboete werd eveneens betaald. De bromfiets wordt aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd.

Sittard, snelheidscontroles:
In Sittard hebben vanmorgen zowel op de Dr. Nolenslaan als de Leyenbroekerweg te Sittard snelheidscontroles plaatsgevonden. Deze vonden plaats tussen 09.45 en 10.30 uur op de Dr. Nolenslaan en tussen 10.35 en 11.35 uur op de Leyenbroekerweg. In het totaal werd de snelheid gemeten van 1035 motorvoertuigen waarvan 127 bestuurders de maximum snelheid van 50 km per uur overtraden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 73 km per uur op de Dr. Nolenslaan en 90 km per uur op de Leyenbroekerweg. Alle overtreders krijgen het proces-verbaal thuis gestuurd.