Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Experimentele behandeling heroïneverslaafden succes

Het verstrekken van heroïne op medisch voorschrift levert gezondheidswinst op bij langdurig heroïneverslaafden. Dat blijkt uit een rapport van de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden dat vanmorgen aan minister Borst van Volksgezondheid is aangeboden.

De door minister Borst ingestelde Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden (CCBH) heeft een grootschalig onderzoek afgerond naar het effect van heroïne op medisch voorschrift bij langdurig heroïneverslaafden, die onvoldoende baat hebben bij de bestaande behandelingen.

Van de naar schatting 25.000 heroïneverslaafden in Nederland worden er ongeveer 13.000 behandeld met methadon. Met 5.000 van hen gaat het goed. Zij gebruiken geen illegale drugs meer, zijn in een goede gezondheidstoestand en hebben hun plaats in de maatschappij weer ingenomen. De overige 8.000 methadonpatiënten hebben onvoldoende baat bij deze behandeling. Zij blijven ondanks de methadon regelmatig illegale drugs gebruiken, zijn vaak crimineel en ziek en leiden veelal een gemarginaliseerd bestaan.

Het onderzoek van de CCBH wijst uit dat de behandeling met heroïne in combinatie met methadon meer gezondheidswinst oplevert dan de behandeling met alleen methadon. De commissie adviseert deze behandeling onder stringente voorwaarden en als laatste behandeloptie in de Nederlandse verslavingszorg te introduceren.

Uniek onderzoek
De minister sprak van een uniek onderzoek met een gedegen wetenschappelijke opzet. In totaal kreeg ze drie rapporten aangeboden met onderzoeksbevindingen van experimentele behandelmethoden van langdurig verslaafden. Daaruit bleek verder onder meer dat hoge doses methadon effectiever zijn dan de lage doses die in Nederland worden gegeven en dat afkicken onder narcose niet altijd beter werkt dan andere afkickmethoden.

Minister Borst benadrukte dat ze dergelijke onderzoeken steunt omdat elke patiënt de behandeling moet kunnen krijgen die het beste past bij zijn specifieke situatie. Het zou prachtig zijn als we deze en andere problematisch verslaafden een perspectief kunnen bieden op een beter leven.

Borst zal de onderzoeken binnenkort bespreken in het kabinet.

In ontvangst nemen rapporten over experimentele behandelingen van heroïneverslaafden 1. In ontvangst nemen rapporten over experimentele behandelingen van heroïneverslaafden
Speech, 4-2-2002

Heroïne op medisch voorschrift levert gezondheidswinst op bij langdurig heroïneverslaafden 2. Heroïne op medisch voorschrift levert gezondheidswinst op bij langdurig heroïneverslaafden Persbericht, 4-2-2002

Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden 3. Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden
Externe link, 4-2-2002