Ministerie van Financiën

PERS-2002-034
Den Haag, 07 februari 2002

Agentschap presenteert financieringsbeleid 2002

De Agent van het ministerie van Financiën, drs. L.H. Verwoerd, heeft vandaag de jaarlijkse toelichting op het financieringsbeleid gepresenteerd ter gelegenheid van de publicatie van het nieuwe beleidsoverzicht "Nederlandse staatsobligaties 2002".

In zijn presentatie heeft de de heer Verwoerd aandacht besteed aan de financieringsbehoefte en het emissieprogramma in 2002, de samenwerking met de Primary Dealers en de Single Market Specialists, de ontwikkelingen ten aanzien van het risicomanagement, de terugkoopfaciliteit voor 2002 en het nieuwe geldmarktbeleid.


1. Financieringsbehoefte in 2002 De Staat zal in 2002 naar verwachting tussen 19 en 26 miljard euro lenen, verdeeld over een tweetal nieuwe leningen die in verschillende tranches gespreid over het jaar zullen worden uitgegeven. De eerste tranche van de driejarige lening met een coupon van 4 procent is in januari uitgegeven. Komende dinsdag wordt 2 tot 2,5 miljard geplaatst van de nieuwe tienjarige lening met een couponrente van 5 procent. Vergeleken met vorig jaar is de emissiekalender voor DTC's uitgebreid met de maanden november en december. Dit vergroot de flexibiliteit van het financieringsbeleid.


2. Primary Dealers en Single Market Specialist Voor de afname, promotie en distributie van staatsleningen (DSL's) werkt de Staat nauw samen met 13 Primary Dealers. Deze hebben een éénjarig contract en moeten zich ieder jaar opnieuw kwalificeren. Van de oorspronkelijke dertien primary dealers zijn er thans nog tien over. In 2002 is Morgan Stanley toegetreden tot de groep van 13. Voor de uitgifte en distributie van schatkistbiljetten (DTC's) wordt samengewerkt met de 13 Primary Dealers en 7 Single Market Specialists. DTC's vinden gretig aftrek in het buitenland. Ruim 80% van de uitgifte gaat naar het buitenland, waarbij met name de belangstelling uit Azië en van centrale banken groot is.


3. MTS Amsterdam De samenwerking met Primary Dealers heeft geleid tot oprichting van het elektronische handelssysteem MTS Amsterdam. In de korte tijd sinds oprichting in september 1999 heeft MTS Amsterdam zich ontwikkeld tot een belangrijk platform voor de handel in Nederlandse staatsleningen. De groei van de gemiddelde omzet per maand was in 2001 15 procent. De gemiddelde dagomzet bedroeg ruim een half miljard euro. De koersen van MTS Amsterdam zijn real time beschikbaar via de bekende datavendors. De Nederlandse Staat is op dit moment de enige die zijn staatsleningen elektronisch uitgeeft via MTS. "De elektronische uitgifte zorgt voor een gelijk speelveld voor alle primary dealers, en is daarmee een belangrijke sprong voorwaarts", aldus de heer Verwoerd.

Schuldbeheer en risicomanagement
Modern schuldbeheer is ondenkbaar zonder goed risicomanagement. De essentie van het financieringsbeleid is de staatsschuld zo goedkoop mogelijk te financieren, zonder onaanvaardbare risico's voor de rijksbegroting in de toekomst. Het huidige risicomanagement is gebaseerd op de in 1998 uitgevoerde asset and liability management studie (ALM). Daarin is de relatie tussen de rentelasten en het bijbehorende risico voor de Staat gekwantificeerd. Op basis van deze studie is een doelportefeuille geformuleerd, waarbij gestreefd wordt naar een geleidelijke verlaging van de modified duration. Dit is de gewogen gemiddelde looptijd van de schuldportefeuille. Bij handhaving van het oude beleid zou een duration van ruim 5 hebben geresulteerd. Per ultimo 2002 zal de duration van de staatsschuld 3,9 bedragen. De geleidelijke verlaging van de duration heeft de afgelopen jaren een besparing opgeleverd van ruim 100 miljoen euro.

In 2002 wordt het risicomodel voor de staatsschuld geactualiseerd en opnieuw doorgerekend. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan prestatiemeting. Dat past in het streven van de Nederlandse regering om de relatie tussen doelstellingen, prestaties en middelen duidelijk tot uitdrukking te brengen. De resultaten van de herijking zullen naar verwachting het uitgangspunt vormen voor het risicomanagement in de volgende kabinetsperiode.

Terugkoopfaciliteit in 2002
De heer Verwoerd kondigde aan dat in 2002 een permanente terugkoopfaciliteit zal worden ingesteld voor staatsleningen waarvan minder dan 2,5 miljard euro uitstaat. Het gaat in totaal om acht lenigen, waarvan de 7% Nederland 1993 per 15 februari 2003 en de 7,5% Nederland 1995 per 15 april 2010 de grootste zijn. Primary Dealers en bij Euronext aangesloten instellingen kunnen voor deze faciliteit dagelijks tussen 9 en 17 uur bij het Agentschap terecht. Op dit moment staat meer dan 75% van de vaste schuld uit in leningen van meer dan 10 miljard euro. Het Agentschap verwacht dat dit aandeel in de komende jaren stijgt tot ongeveer 90%.

Geldmarktbeleid
De Nederlandse Staat is al sinds 1997 actief als professionele geldmarktpartij ten behoeve van de regulering van het schatkistsaldo. De goede ervaringen met het risicomanagement voor de kapitaalmarktfinanciering leidt thans tot uitbreiding het risicomanagement naar de geldmarktactiviteiten. De Nederlandse Staat gaat daarbij als eerste in Europa over op prestatiemeting.

In de loop van 2001 heeft het Agentschap een studie verricht naar de optimale strategie voor de financiering van het schatkistsaldo. De opmerkelijke uitkomst luidt dat financiering van de gehele geldmarktpositie op daggeldbasis (overnight) niet alleen de laagste kosten met zich meebrengt, maar ook de laagste risico's. Separate controle door de researchafdelingen van een tweetal Primary Dealers heeft bevestigd dat een geldmarktportefeuille van uitsluitend daggeld optimaal is.

Omdat het schatkistsaldo binnen het jaar sterk varieert en kan oplopen tot ongeveer 30 miljard euro is het niet mogelijk om deze strategie rechtstreeks toe te passen. Het liquiditeitsrisico is daarvoor te groot. Het Agentschap zal daarom de gebruikelijke geldmarktinstrumenten - DTC's, korte deposito's en daggeld - handhaven. Daarnaast zal het Agentschap gebruik maken van EONIA-swaps om de doelportefeuille te realiseren. EONIA is het dagelijks door de ECB berekende gemiddelde van overnight transacties in de interbancaire markt. Dit voorjaar start een proef om te zien of het EONIA tarief een bruikbaar referentiepunt is om de prestaties van het Agentschap af te meten aan de gemiddelde prestaties van andere professionele partijen in de geldmarkt. De EONIA-swaps zullen worden afgesloten met de Primary Dealers en de Single Market Specialists die daartoe een afzonderlijk contract met de Staat hebben afgesloten.

Het beleidsoverzicht "Nederlandse staatsobligaties 2002" is mede gericht op Nederlandse en internationale beleggers. Het wordt gepubliceerd in de Nederlandse en de Engelse taal. Beide versies zijn met ingang van 8 februari ook beschikbaar op de internetpagina's van het Agentschap <www.dutchstate.nl>

U ontvangt dit e-mailbericht van het ministerie van Financiën omdat u zich daarop heeft geabonneerd via onze website.

Via onze website kunt u:

- een ander e-mailadres opgeven

- uw abonnement opzeggen

- het abonnement omzetten en per gepubliceerd stuk direct een e-mail ontvangen
- uw abonnement tijdelijk de-activeren (bijv. vanwege vakantie)
Om wijzigingen in uw abonnement door te voeren, heeft u het wachtwoord nodig dat u bij abonnering heeft opgegeven. Op de site is tevens een voorziening beschikbaar voor het geval dat u uw wachtwoord bent vergeten. Aanpassing van uw abonnement is niet mogelijk via e-mail. Volg de hyperlink om wijzigingen op uw abonnering door te voeren.

http://www.minfin.nl/registratie