Ingezonden persbericht

GEMEENTE GAAT ORDE 2 PANDEN BETER BESCHERMEN

D66-wens gaat in vervulling

AMSTERDAM, 20020207 -- De gemeenteraad heeft besloten dat gezichtsbepalende orde 2 panden beter beschermd moeten worden. Bij nieuwe sloop- en nieuwbouwinitiatieven van de gemeente of particulieren zal Bureau Monumentenzorg voortaan in een vroeg stadium onderzoeken of het gezichtsbepalende pand gespaard dient te worden door het voor te dragen als gemeentelijk monument. Om deze quick scans had de gemeenteraadsfractie van D66 gevraagd tijdens het raadsdebat over de krotwoningen aan de Westerstraat afgelopen najaar. Alleen in de binnenstad staan er al zo'n 6000 orde 2 panden, naast de 7000 gemeentelijke en rijksmonumenten (orde 1).

Bouwinitiatieven doorlopen in de binnenstad altijd tijdrovende procedures. Het behoud van het beschermd stadsgezicht vraagt immers om een zeer afgewogen sloopbeleid. In het verleden kwam het vaak voor dat particulieren en monumenteninstanties pas op het laatste nippertje de monumentenstatus voor een pand aanvroegen om alsnog sloop te voorkomen. Hierdoor raakten op zich gewenste initiatieven op het laatste moment in een bestuurlijke impasse. Door de monumentale status van een orde 2 pand aan het begin van een traject van een bouwinitiatief te onderzoeken, ontstaat er vanaf het begin duidelijkheid over de bouwmogelijkheden.

D66-woordvoerder Binnenstad Guido Frankfurther: "Meestal zullen we kiezen voor behoud en herstel van de orde 2 panden. Deze zijn gezichtsbepalend voor de historische binnenstad. Dat bepaalt toch voor een groot deel de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Als we toch kiezen voor sloop en nieuwbouw moet het nieuwe pand passen in de historische structuur van de stad".



Ingezonden persbericht