Ingezonden persbericht

D66 WIL ID-BANERS OP BEGIJNHOF

In reactie op mogelijke entree heffing Begijnhof

AMSTERDAM, 20020207 -- D66-Binnenstad wil dat er Idee-baners ingezet gaan worden om de overlast op het Begijnhof tegen te gaan. Het Begijnhof moet vrij toegankelijk blijven als oase in de drukke Binnenstad voor Amsterdammers en individuele bezoekers van buiten de stad. Hiermee reageert de partij op het plan van het bestuur van de stichting Het Begijnhof om bezoekers één of twee euro toegang per persoon te laten betalen. De bewoners van het monumentale hof zijn vooral de groepen toeristen meer dan zat. Ze schreeuwen, bejegenen de bewoners onheus en vernielen het gazon.

Reeds in 1997 werd na bemiddeling door burgemeester Patijn met het gemeentebestuur afgesproken dat er geen groepen bezoekers meer welkom zouden zijn op het Begijnhof. Dit werd geprobeerd af te dwingen door de hoofdpoort af te sluiten en met stadswachten. Omdat deze slechts af en toe kwamen controleren werd dit geen succes. D66 wil de Idee-baners zeven dagen per week overdag inzetten en daar zo snel mogelijk mee beginnen. Ze zouden in dienst van de stichting Het Begijnhof moeten gaan werken.

Guido Frankfurther, lijsttrekker voor D66-Binnenstad: "Op het Begijnhof komen ook veel bezoekers van de bewoners en er zijn maar liefst drie kerken gevestigd: de Engelse Kerk, de Rooms Katholieke Kapel en de City Kerk in het Houten Huis. De individuele bezoekers en kerkgangers moeten zich welkom blijven voelen op deze bijzondere plek. Dit roept alleen maar agressie en weerstand op. Ik kan me niet voorstellen dat de bewoners voor het heffen van entreegelden zullen kiezen. Het Begijnhof moet een levende gemeenschap blijven."



Ingezonden persbericht