ECN


Mededeling Raad van Toezicht ECN Petten, 6 februari 2002

De Raad van Toezicht (RvT) van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft vanmiddag, woensdag 6 februari 2002, vergaderd in aanwezigheid van de directie van ECN. E\'en van beide directieleden is tevens waarnemend directievoorzitter bij de Nuclear Research and consultancy Group (NRG). De RvT heeft vastgesteld dat er een probleem is met de veiligheidscultuur bij de Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. De reactorveiligheid is echter onder controle. Volgens de afspraak met Minister Pronk van VROM van maandag 4 februari jl. zal de Hoge Flux Reactor vanaf vrijdag 8 februari 2002 tijdelijk worden stilgelegd.

Tijdens de periode dat de Hoge Flux Reactor niet in bedrijf is worden de volgende actiepunten uitgevoerd:

1. De veiligheidscultuur wordt zichtbaar verbeterd. Dit betekent dat de wijze van werken en samenwerken voortvarend wordt aangepakt.

2. Er vindt opnieuw een inspectie van het reactorvat plaats met dezelfde inspectietechnologie zoals die bij de inspectie in de zomer van 2001 is uitgevoerd. Hierbij wordt het geconstateerde lasdefect aan een nader onderzoek onderworpen.

3. Een onafhankelijk team van externe deskundigen voert een audit uit waarbij alle processen van de reactor worden doorgelicht.

4. De reactor wordt pas weer in gebruik genomen als bij de externe audit is geconstateerd dat ingebruikname verantwoord is.

De RvT heeft een indringend gesprek gevoerd met de directie van ECN. Dat gesprek wordt op korte termijn voortgezet.

Informatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Conny Ruitenburg ECN persvoorlichting telefoon 0224 56 4050 e-mail: ruitenburg@ecn.nl
---

. . . . . .
---

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten WWW: www.ecn.nl Laatste wijziging: 6 februari 2002 Informatie: info@ecn.nl
---