Perskamer

Kenniscentrum voor apertuur synthese

TNO

7 februari 2002

TNO TPD en TU Delft gaan samenwerken op het gebied van instrumentatie voor Optische Apertuur Synthese in het ´Kenniscentrum Apertuur Synthese´. De overeenkomst wordt 7 februari 2002 ondertekend door Ir. J. Ridder, Adjunct-directeur TNO TPD en prof. K.Ch.A.M. Luyben, Decaan Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft.

In het Kenniscentrum werken TNO TPD en de TU Delft samen aan de ontwikkeling van specifieke technologieën voor de astronomie. Op dit moment wordt gewerkt aan een achromatische fase-verschuiver, in opdracht van onder meer ESA. Dit instrument wordt ingezet om planeten bij andere sterren te ontdekken. Hierbij wordt het sterlicht interferometrisch uitgedoofd teneinde het signaal van een planeet te kunnen detecteren. De genoemde ontwikkelingen zullen leiden tot een aanzienlijke technologische spin-off die gebruikt zal kunnen worden in commerciële toepassingen in bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie.

Toekomstige resultaten van de samenwerking tussen TNO TPD en de TU Delft kunnen toepassingen vinden in programma's van internationale ruimtevaartorganisaties als ESA, NASA en de European Southern Observatory (ESO). Door ontwikkelingen in de nanometer-technologie is het nu mogelijk systemen te bouwen op basis van apertuur synthese. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat verschillende telescopen samen een veel scherper beeld kunnen maken (hogere resolutie hebben) bij het bestuderen van het heelal, dan met de grootste individuele telescoop haalbaar is. Optische weglengtes van vele meters in verschillende telescopen kunnen zo zeer nauwkeurig aan elkaar gelijk worden gemaakt.

Wereldwijd zijn er diverse programma's in uitvoering die zijn gebaseerd op het principe van de apertuur synthese. De belangrijkste in Europa zijn de Very Large Telescoop (VLT) van de European Space Organisation (ESO), de InfraRed Space Interferometry Mission DARWIN en EUCLID RTP 9.9 (de ontwikkeling van een hoge-resolutie waarnemingssatelliet op basis van apertuur synthese). Meer informatie:
TNO TPD

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

---

...zie TNO magazine