Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 7 februari 2002

Nederlandse restaurants behoren tot de hoogste culinaire klasse in Europa

Parkheuvel in Rotterdam krijgt de 3e Michelin-ster

WOERDEN - 7 februari 2002 - Koninklijk Horeca Nederland feliciteert chef-kok/eigenaar Cees Helder en zijn team van restaurant Parkheuvel in Rotterdam met het behalen van de derde Michelin-ster. Tevens spreekt Koninklijk Horeca Nederland haar waardering uit over de 61 andere restaurants die een of meer Michelin-sterren hebben gekregen of behouden. Met de vandaag verschenen editie 2002 van de Rode Gids van Michelin heeft Nederland eindelijk zijn langverwachte culinaire erkenning. De gastronomie van de Lage Landen telt mee in Europa!

De toekenning van de derde Michelin-ster, de hoogste gastronomische graad, aan Nederland is een geweldige stimulans voor de hele restaurantsector in ons land. "Hiermee wordt Nederland opgenomen in de gastronomische wereld", aldus Leo van Eeghem, sectorvoorzitter Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland. "In de hele wereld zijn er maar zo'n 37 of 38 restaurants met drie Michelinsterren. En vanaf vandaag hoort Nederland daar ook bij."

Koninklijk Horeca Nederland is wederom verheugd met de stijging van het totaal aantal Michelin-sterren. Nederland heeft dit jaar 69 sterren gekregen, vijf sterren meer dan vorig jaar. Leo van Eeghem: "De Nederlandse culinaire cultuur is nog heel jong. We hebben altijd veel geleend bij onze Franse en Belgische collega's. Maar langzamerhand ontwikkelt de Nederlandse gastronomie een eigen identiteit."

Naast de drie sterren van Parkheuvel kan er dit jaar in zeven twee-sterren en 54 restaurants met één Michelin-ster worden gegeten. Elf restaurants hebben voor het eerst één Michelin-ster gekregen. Daarentegen raakten vijf restaurants hun enige ster kwijt.

"De Michelin-inspecteurs hebben dit jaar wel opvallend veel sterren toegekend in Amsterdam", vindt Leo van Eeghem. "En dat is terecht want er is de laatste jaren hard gewerkt door de Amsterdammers om de achterstand ten opzichte van Parijs en Brussel in te halen. We zitten dus op de goede weg." Opmerkelijk is verder dat een aantal restaurants hun ster, die ze in de afgelopen jaren kwijt zijn geraakt, weer met hard werken hebben terugverdiend.

Koninklijk Horeca Nederland wil benadrukken dat de restaurateurs, die dit jaar een ster hebben verloren, niet aan vakmanschap en inzet hebben ingeboet. Samen met bijna zevenduizend andere restaurants, die bij Koninklijk Horeca Nederland zijn aangesloten, zetten zij zich met veel gastvrijheid, vakkennis en toewijding in voor het leveren van een gastronomisch product.

Een overzicht van alle Michelin-sterren restaurants vindt u op: www.kies.com/netwijzer/michelin.htm

Noot voor de redactie -