Koninklijk Horeca Nederland
Persbericht 7 februari 2002
Nederlandse restaurants behoren tot de hoogste culinaire klasse in Europa
Parkheuvel in Rotterdam krijgt de 3e Michelin-ster
WOERDEN - 7 februari 2002 - Koninklijk Horeca Nederland feliciteert chef-kok/eigenaar Cees Helder en zijn team van restaurant Parkheuvel in Rotterdam met het behalen van de derde Michelin-ster. Tevens spreekt Koninklijk Horeca Nederland haar waardering uit over de 61 andere restaurants die een of meer Michelin-sterren hebben gekregen of behouden. Met de vandaag verschenen editie 2002 van de Rode Gids van Michelin heeft Nederland eindelijk zijn langverwachte culinaire erkenning. De gastronomie van de Lage Landen telt mee in Europa!
De toekenning van de derde Michelin-ster, de hoogste gastronomische
graad, aan Nederland is een geweldige stimulans voor de hele
restaurantsector in ons land. "Hiermee wordt Nederland opgenomen in de
gastronomische wereld", aldus Leo van Eeghem, sectorvoorzitter
Restaurants van Koninklijk Horeca Nederland. "In de hele wereld zijn
er maar zo'n 37 of 38 restaurants met drie Michelinsterren. En vanaf
vandaag hoort Nederland daar ook bij."
Koninklijk Horeca Nederland is wederom verheugd met de stijging van
het totaal aantal Michelin-sterren. Nederland heeft dit jaar 69
sterren gekregen, vijf sterren meer dan vorig jaar. Leo van Eeghem:
"De Nederlandse culinaire cultuur is nog heel jong. We hebben altijd
veel geleend bij onze Franse en Belgische collega's. Maar
langzamerhand ontwikkelt de Nederlandse gastronomie een eigen
identiteit."
Naast de drie sterren van Parkheuvel kan er dit jaar in zeven
twee-sterren en 54 restaurants met één Michelin-ster worden gegeten.
Elf restaurants hebben voor het eerst één Michelin-ster gekregen.
Daarentegen raakten vijf restaurants hun enige ster kwijt.
"De Michelin-inspecteurs hebben dit jaar wel opvallend veel sterren
toegekend in Amsterdam", vindt Leo van Eeghem. "En dat is terecht want
er is de laatste jaren hard gewerkt door de Amsterdammers om de
achterstand ten opzichte van Parijs en Brussel in te halen. We zitten
dus op de goede weg." Opmerkelijk is verder dat een aantal restaurants
hun ster, die ze in de afgelopen jaren kwijt zijn geraakt, weer met
hard werken hebben terugverdiend.
Koninklijk Horeca Nederland wil benadrukken dat de restaurateurs, die
dit jaar een ster hebben verloren, niet aan vakmanschap en inzet
hebben ingeboet. Samen met bijna zevenduizend andere restaurants, die
bij Koninklijk Horeca Nederland zijn aangesloten, zetten zij zich met
veel gastvrijheid, vakkennis en toewijding in voor het leveren van een
gastronomisch product.
Een overzicht van alle Michelin-sterren restaurants vindt u op:
www.kies.com/netwijzer/michelin.htm
Noot voor de redactie -