CDA

Rapport ESF bij ministeries toont opnieuw noodzaak parlementair onderzoek aan

Woensdag 6 februari heeft de Algemene Rekenkamer haar rapport over de besteding van ESF gelden binnen ministeries in de periode 1993-1999 gepresenteerd. Volgens Tweede Kamerlid Gerda Verburg geeft het rapport eens te meer aan dat het nodig is om een parlementair onderzoek in te stellen naar de fraude met en het oneigenlijk gebruik van ESF-subsidies.

Het ARK-rapport concludeert dat ook op ministeries op oneigenlijke wijze gebruik is gemaakt van ESF-gelden. Het rapport laat volgens Verburg zien dat ministeries "jarenlang op slordige, onzorgvuldige en onverantwoordelijke wijze zijn omgegaan met de Europese subsidiegelden. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die voor het geheel verantwoordelijk is, ondanks herhaalde waarschuwingen nooit heeft ingegrepen. Er is door de minister toegezegd dat alles beter zou gaan, maar daar is in de praktijk niets van gebleken."

Verburg maakt zich ongerust over de hoogte van terugvordering over de 2e helft van de periode ('97-'99). In tegenstelling tot minister Vermeend die zegt te verwachten dat over deze periode alles nog kan worden hersteld, waardoor terugvordering overbodig wordt, is Verburg minder optimistisch: "Samen met het bedrag van 447 miljoen gulden voor de eerste periode, zou het totale bedrag van terugbetaling wel eens richting het miljard kunnen oplopen."

Verburg betreurt het dat de Algemene Rekenkamer te weinig naar de projecten zelf heeft kunnen kijken. "Dat zou voor de Kamer reden moeten zijn om alsnog tot een eigen parlementair onderzoek te besluiten."

Woordvoerder: Gerda Verburg, tel: 070-3182555.

Voor verdere informatie: CDA Voorlichting Hans v.d. Vlies, tel: 070-3182507.