Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R - & S E N A A T S F R A C T I E

Brussel, 7 februari 2002

Pesten op het werk: Agalev voluit steun voor het wetsontwerp. Eigen voorstel voor anoniem meldpunt


Mobbing, of pesten op het werk is helaas een vaak voorkomend probleem. Dat wordt dramatisch aangetoond door een aantal gebeurtenissen o.m. in de Post. Maar ook agressie t.a.v. trein- en busbestuurders en -begeleiders nemen hand over hand toe. Wie het slachtoffer van pesten wordt, lijdt daar zwaar onder. De getuigenissen van slachtoffers die wij ontmoet hebben, hebben ons sterk geraakt.
Wij zijn tevreden omdat met het regeringsontwerp het taboe kan doorbroken worden. In de commissie sociale zaken in De Kamer hebben wij vol overtuiging het ontwerp gestemd.
De pluspunten zijn:

- pesten, geweld en sexuele intimidatie worden tegelijkertijd behandeld.

- de slachtoffers en getuigen worden beschermd tegen ontslag.
- de omkering van bewijslast wordt ingevoerd.

- de bestaande sociale instrumenten in de onderneming worden gebruikt (comité voor preventie en arbeidsreglement)

- de klemtoon ligt op preventie en een preventieplan.
- naast de syndicale organisaties hebben de ngo's ook recht van optreden.

- ook mobben en agressie door buitenstaanders kan aangepakt worden.
Wij zijn tevreden dat wij als Groenen een evaluatieprocedure verkregen hebben. In deze evaluatie willen wij de organisatie van slachtoffers zeker betrekken. Deze evaluatie zal bijdragen tot een verandering in de bedrijfscultuur.
Wij blijven naast dit ontwerp ijveren voor een extern anoniem meldpunt. Daarom werken we aan een wetsvoorstel terzake.
Mobben beperkt zich meestal niet alleen op de werkvloer, het zet zich door in familiekring, buurtleven, socio-culturele, sport activiteiten .... Het zet zich voort in alle levensdomeinen. Bovendien kunnen velen zich nog niet voldoende veilig uitdrukken op de werkvloer; de betrokkenen zitten in een ondergeschikte relatie tot de vertrouwenspersoon en/of preventieadviseur. Het anoniem extern meldpunt zal heel accuraat multidisciplinair en ervaringsdeskundig moeten tewerk gaan en kan niet lichtzinnig gebruikt worden. De problematiek is ernstig genoeg om het meldpunt niet tot louter uitlaatklep te laten verworden.

De Groenen zijn ten zeerste verwonderd over de houding van VLD en CD&V die alle principes van bescherming van het wetsontwerp ongedaan wensten te maken. Zij negeren dat mensen in zeer penibele situaties een ondersteunend kader nodig hebben om recht te verkrijgen in hun menselijke integriteit.

Joos Wauters, Kamerlid
Jacinta De Roeck, Senator

---
Meer informatie:
Agalev Kamer- en Senaatsfractie, Brussel
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be of fractie.senaat@agalev.be http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854