Gemeente Utrecht

TENTOONSTELLING HET UTRECHTS STATENJACHT IN HET STADHUIS

In de entreehal van het Stadhuis is een tentoonstelling over de voortgang van "Het Utrechts Statenjacht" te bezichtigen. Aan de hand van een model van een statenjacht, foto's, dia's en diverse voorwerpen uit de historische scheepsbouw wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingen vanaf de kiellegging in 1997. Het schip wordt in juni 2003 te water gelaten.

De historische scheepsbouw mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Bij velen roept het geurige, stoere eikenhout een romantisch beeld op van de scheepvaartgeschiedenis. Daaraan kan men zich in het VOC-jaar 2002 in voldoende mate laven. Statenjachten hoorden in de 17e en 18e eeuw bij de vloot van de VOC; tussen 1602 en 1794 zijn er zo'n 400 gebouwd.

Statenjachten waren rijkversierde pronkschepen waarmee de Hooge Heeren zich destijds comfortabel over de binnenwateren lieten vervoeren op weg naar hun vergadering of het wachtende retourschip. De rijk gesneden, al dan niet vergulde dolfijnen, sierlijsten, trofeeën en geschutskransen, gaven dergelijke jachten een allure die moest afstralen op de eigenaar. Het was toen net als nu: zien en gezien worden.

Het schip in aanbouw is te bezichtigen op de Veilingstraat 12, achter de Croeselaan, vlak bij de Jaarbeurs.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 1 t/m 22 februari in de entreehal van het Stadhuis. Wethouder Verhulst opent de tentoonstelling op vrijdag 8 februari om 17.00 uur.

Utrecht, 7 februari 2002