Ingezonden persbericht

ISO dient klacht in bij Inspectie

UTRECHT, 20020207 -- Jarenlang hebben hogescholen hun onderwijs uitbesteed aan het bureau O&O, terwijl onduidelijk was hoeveel onderwijs hun studenten nu werkelijk kregen. Volgens het ISO hadden de visitatiecommissies dit eerder moeten opmerken. Daarom heeft het ISO een klacht hierover ingediend bij de Inspectie voor het Hoger Onderwijs. Ook pleit het ISO voor Raden van Toezicht in het HBO - wat nog niet verplicht is.

Het uitbesteden van onderwijs aan een andere instelling is legaal. Wel moet de instelling erop toezien dat het onderwijs aan die andere instelling van voldoende kwaliteit is. Immers, de instelling die rijksbijdrage ontvangt van de overheid, moet ook kwaliteit leveren. Bij de uitbesteding aan O&O hebben de instellingen geen toezicht gehouden op de kwaliteit.

De contracten die de hogescholen sloten met O&O waren bedoeld om voor meer studenten een rijksbijdrage te kunnen krijgen. Door middel van deze lucratieve constructie probeerden ze hun -soms slechte- financiële situatie te verbeteren.

Volgens voorzitter Jonathan Zondag van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) wijst dit erop dat er met de kwaliteitszorg in Nederland iets mis is. "Het valt mij op dat de visitatiecommissies deze misstand niet aan de kaak hebben gesteld. Kennelijk werkt het systeem van collegiale kwaliteitszorg niet".

Het ISO heeft inmiddels een klacht ingediend bij de inspectie. Volgens het ISO is het, met het oog op de invoering van de wet op de accreditatie, van groot belang dat visitaties in de toekomst onafhankelijk worden uitgevoerd. Ook vindt het ISO dat de hogescholen wettelijk verplicht moeten worden tot het instellen van een Raad van Toezicht.

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht