Ingezonden persbericht

Playboy sommeert registrant Mokkels.nl

GRONINGEN, 20020207 -- Playboy heeft de registrant van het domein Mokkels.nl per aangetekende brief gesommeerd de website per direct te sluiten. De registrant, InterIP Networks, wordt aansprakelijk gesteld voor inbreuk op auteursrecht. Sanoma Uitgevers B.V., de eigenaar van de Nederlandse Playboy, valt over het feit dat op Mokkels.nl hyperlinks staan naar andere sites, waarop zonder toestemming foto's van bekende Nederlandse modellen worden getoond.

In het verleden is regelmatig tussen beide partijen (Playboy en Mokkels.nl) gecorrespondeerd over wat wel en wat niet toegestaan is. In een oude e-mail van een Playboy vertegenwoordiger is te lezen dat ze geen bezwaar kunnen maken tegen het plaatsen van een hyperlink. Sinds kort is het standpunt van Playboy hierover veranderd en hebben ze de correspondentie beëindigd na het verzoek aan te tonen waarom dit eventueel onwettig zou zijn.

Uiteraard KAN Playboy dit niet aantonen en daarom halen ze trucs uit de kast om Mokkels.nl plat te leggen. Gerenommeerde sites als NU.nl, Startpagina.nl en Veronica.nl hebben in het recente verleden ook soortgelijke hyperlinks geplaatst, maar gezien Playboy's slechte web-awareness blijven die sites buiten schot.

Playboy geeft nu indirect toe de strijd met de online copyrightschendingen te hebben verloren. Uit wanhoop doen ze een poging om via gerechtelijke stappen de registrant van de domeinnaam van de site die een hyperlink plaatst onder druk te zetten. Los van het feit dat Mokkels.nl niets onrechtmatigs doet, heeft de registrant er helemaal niets mee te maken. De registrant voorziet de website slechts van een naam, terwijl de hosting provider, waar de website fysiek staat, zich ergens aan de andere kant van de oceaan bevindt.

Hoe gaat het nu verder? Op zeer korte termijn worden de betreffende hyperlinks verwijderd waarna de sommatie wordt ingetrokken. De wens van de registrant om buiten schot te blijven wordt gerespecteerd en de hyperlinks zullen wegblijven totdat de domeinnaam elders geregistreerd is.

Waarom Playboy deze actie gestart is? Mokkels.nl is 's lands meest drukbezochte babes site. De nieuwste Playboyfoto's staan tegenwoordig eerder op internet dan dat het blad in de winkels ligt. Omdat ze hun gezichtsverlies op dat punt willen beperken proberen ze nu de onschuldige schakel in het web lam te leggen, in plaats van dat de illegale sites aangepakt worden.



Ingezonden persbericht