Gemeente Bergen op Zoom


Herinrichting Tholenseweg

Vanaf eind week 7 zal, mits de weersomstadigheden het toelaten, begonnen worden met de werkzaamheden voor de herinrichting van de Tholenseweg.
De weg wordt in het kader van de verkeersveiligheid ingericht naar de normen van Duurzaam Veilig voor het buitengebied. Het betreft hier het gedeelte tussen de rotonde bij de Nieuw Beijmoerseweg en de Noorderkreekweg.

Waarom?
Naar aanleiding van het aantal ongevallen dat zich op de Tholenseweg heeft voorgedaan is besloten het wegprofiel aan te passen. Het huidige profiel, met een hoofdrijbaan en aan beide zijden aanliggende fietspaden, wordt gewijzigd in een profiel met zuidelijk een hoofdrijbaan en noordelijk een vrijliggend fietspad in twee richtingen. Het doel is verhoging van de verkeersveiligeid, die op twee manieren wordt nagestreefd, namelijk:

- het langzaam wordt verkeer middels de fysieke scheiding meer bescherming gegeven én

- door een versmalling van de hoofdrijbaan wordt de snelheid voor het gemotoriseerd verkeer verlaagd naar 60 km/u.
De maatregelen die worden genomen zijn geheel conform Duurzaam Veilig, het beleid van het Rijk om middels snelheids-verlaging het aantal ongevallen significant te verlagen. In de toekomst zullen alle 80 km/u wegen worden teruggebracht tot 60 km/u.
Door het smallere wegprofiel zal met name zwaar vrachtverkeer geneigd zijn een andere route te nemen. Verkeer dat van Bergen op Zoom naar Tholen moet en andersom zal dan gebruik gaan maken van de N259 (Steenbergseweg) en de N286 (Eendrachtweg).

Aanpak
Voor een oplossing met vrijliggende fietspaden aan twee zijden is onvoldoende ruimte beschikbaar. Er is daarom gekozen voor een variant met een vrijliggend fietspad in twee richtingen aan de noordelijke zijde en een rijbaan aan de zuidelijke zijde van de weg. De totale breedte van de weg wordt 6,10m en het fietspad wordt 3,70m breed. Tussen de rijbaan en het fietspad wordt een fysieke scheiding aangebracht door middel van een ca 0,50m brede band. Ter plaatse van uitritten en aansluitingen wordt de fysieke scheiding onderbroken en voorzien van inritblokken.

Wanneer?
Vanaf eind week 7 zullen de werkzaamheden starten. De duur van de werkzaamheden bedraagt 50 werkbare dagen. In april zal de weg dus weer voor alle verkeer kunnen worden opengesteld.

Bereikbaarheid
De weg zal tijdens de werkzaamheden geheel worden afgesloten tussen de rotonde en de Noorderkreekweg. Tijdens de werkzaamheden zullen de panden die aan de weg en aan aansluitende wegen liggen bereikbaar blijven. Ook zal er voor worden gezorgd dat het huisvuil opgehaald kan worden. Doorgaand verkeer over de weg is niet mogelijk. Naar aanleiding van de informatie avond op 29 januari is uiteindelijk toch besloten het doorgaand fietsverkeer (Tholen - Bergen op Zoom v.v.) tijdens de werkzaamheden op de Tholenseweg te houden.

Tijdelijke Verkeersmaatregelen
In verband met de gehele afsluiting van het wegvak, m.u.v. bestemmingsverkeer en fietsers, wordt het doorgaande verkeer van Bergen op Zoom naar Tholen en vice versa omgeleid.

De omleiding voor het snelverkeer loopt over de Tholenseweg (gedeelte tussen rotonde en Steenbergseweg), de NN259 (Steenbergseweg) en de N286 (Eendrachtweg).
Het langzaam verkeer (landbouwvoertuigen) wordt door Halsteren geleid en komt via de Kijkuit en de Vrouwelandseweg bij de Noorderkreekweg. Een tijdelijke ontheffing voor het gebruik van het provinciaal wegennet voor landbouwverkeer kon niet worden gerealiseerd.

Opgelet !!
Tijdens de werkzaamheden ontstaat meer verkeer op de omleidingsroute. Daarnaast wordt het fietsverkeer op de Tholenseweg geconfronteerd met de werkzaamheden van de aannemer.
In het kader van de Verkeersveiligheid is het dus van groot belang dat alle weggebruikers hun verkeersgedrag aanpassen aan de situatie.

Het spreekt voor zich dat de werkzaamheden overlast met zich mee brengen. Geprobeerd is om dit zo veel mogelijk te beperken. Wij vragen uw begrip hiervoor