CDA

Herfkens moet opheldering geven over steun aan dictatuur

De CDA-fractie maakt zich ernstige zorgen over het gevoerde landenbeleid van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking. Zo krijgt het Afrikaanse land Eritrea hulpgelden van Nederland omdat het staat op de zogeheten landelijst van Herfkens. Tweede Kamerlid Gerda Verburg: "Dan zou het dus moeten voldoen aan de drie door de regering opgestelde voorwaarden: goed bestuur en goed beleid, een bepaalde mate van armoede en behoefte aan hulp. Het is zeer twijfelachtig of Eritrea hieraan voldoet. De huidige president van Eritrea, Isaias Afewerki, voert vrijwel een dictatoriaal bewind."

Verburg: "Minister Herfkens voert echter geen duidelijk beleid ten aanzien van Eritrea. In mei 2001 werd de president nog hartelijk ontvangen door premier Kok. De toen opgestarte structurele hulp aan Eritrea werd in oktober weer opgeschort. Dat is geen teken van het maken van heldere keuzes, terwijl daar wel redenen toe zijn. De CDA-fractie vindt dat in het ontwikkelingsbeleid de allerarmste landen niet buiten de boot moeten vallen ten koste van de rijkere. Als dat rijkere land ook nog eens slecht geleid wordt, zit Herfkens dus twee keer fout. De armste landen betalen de rekening van dit onduidelijke beleid."

Voor dit gevaar heeft de CDA fractie minister Herfkens reeds tijdens de begrotingsbehandeling in 1998 gewaarschuwd. Gerda Verburg: "Ik heb toen gevraagd of dat niet betekent dat Nederland te weinig doet voor de allerarmste landen? Eind januari 2002 hebben wij aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking een brief gevraagd met een verzoek om opheldering over de situatie in Eritrea."