Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Humanitaire Hulp Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 7 februari 2002 Auteur E.E.A. Provó Kluit
Kenmerk HH-0108/02 Telefoon 070-3486396

Blad /3 Fax 070-3484486

Bijlage(n) E-mail eliane.provo-kluit@minbuza.nl
Betreft Uw verzoek betreffende informatie over de situatie in Goma (DRC)
Zeer geachte Voorzitter,

In antwoord op de in uw brief van 25 januari 2002 met kenmerk BUZA 2002/3 gestelde vragen, aangaande de situatie in Goma (DR Congo), kan ik u als volgt informeren.

De uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo op 17 januari jl. leidde tot een grote vluchtelingenstroom de grens over naar de Rwandese grensplaats Gisenyi, naar de omgeving ten westen van Goma en naar Bukavu. Inmiddels heeft het grootste deel van de vluchtelingen, ondanks de onzekere situatie ter plekke, er de voorkeur aan gegeven zo spoedig mogelijk terug te keren naar Goma. Nog ongeveer 5.000 mensen verblijven momenteel in een tweetal Rwandese kampen nabij Gisenyi. Geschat wordt dat nog ongeveer 25.000 ontheemden, grotendeels opgevangen door familie en bekenden, verblijven in de omgeving van Sake, Rutshuru en Bukavu in de DRC.

Nu het grootste deel van de bevolking teruggekeerd is naar Goma heeft de hulp zich van Rwanda terug naar Goma en omgeving verplaatst. Het uitgebreide netwerk van hulporganisaties, (I)NGO's en VN organisaties dat reeds in Goma aanwezig was en samen met de bevolking is teruggekeerd, verzorgt hulp aan de getroffen bevolking.

Nederland heeft direct na het uitbreken van de ramp de volgende bijdragen gedaan:

EUR 225.000 aan het Rode Kruis voor tenten en dekens;

USD 20.000 uit het aan VN-organisatie voor de coördinatie van humanitaire hulp, OCHA gedelegeerde noodhulpfonds;

deelname van de noodhulpspecialist aan het UN Disaster Assessment and Coordination Team;

het met spoed afhandelen van een vervolg aanvraag van de NGO ASRAMES voor medicijnen distributie. Deze aanvraag betreft een reeds lopend project dat zonodig aangepast zal worden aan de veranderde omstandigheden.

Vijf dagen na het uitbreken van de ramp heeft de VN een flash appeal uitgebracht voor de eerste periode van acute hulp van USD 15 miljoen. Toegezegde bijdragen zowel aan het appeal als bilateraal aan (I)NGO's bedragen inmiddels bijna USD 28 miljoen. De internationaal geboden hulp is vooralsnog voldoende. Voedsel en non-food hulp worden geleverd en uitgedeeld door VN organisaties in samenwerking met (I)NGO's zowel in Goma als in Sake en Bukavu en de opslagcapaciteit die is verwoest door de lavastroom wordt weer opgebouwd. Alle hulpgoederen en financiële steun worden gekanaliseerd via de VN en (internationale) NGO's.

Hulpcoördinatie in Rwanda vindt plaats door Minaloc (Ministerie van Lokaal Bestuur en Sociale Zaken), OCHA en het ICRC. NGO-activiteiten in Kigali worden gecoördineerd door Care International. De kampen Mudende en Nkamira, in Rwanda (in de nabijheid van Goma) zijn georganiseerd door de Rwandese autoriteiten en worden in samenwerking met het Rode Kruis (Mudende) en UNHCR (Nkamira) beheerd. Door de Rwandese regering is materiële assistentie en steun bij de coördinatie van de hulp geboden.

Bij het uitbreken van de ramp heeft de door de Rwandese regering gesteunde rebellen beweging RCD (Rassemblement Congolais pour Démocratie) de VN verzocht hen bij te staan met de hulpverlening. Vanuit Kinshasa hebben de autoriteiten van de DRC eveneens een oproep gedaan aan de internationale gemeenschap om hulp te leveren. Zij hebben, evenals Rwanda, materiele assistentie en steun bij de coördinatie van de hulp geboden. Toestemming aan een Congolese ministeriele delegatie van Kinshasa voor een bezoek aan het getroffen gebied is door de RCD geweigerd.

De schattingen over het aantal ontheemden lopen uiteen van 60.000 tot 100.000 in Goma en minder dan 30.000 in de omgeving van de stad. De RCD is begonnen met de rehabilitatie van twee locaties voor de opvang van de ontheemden. De humanitaire gemeenschap wacht een onderzoek van het IRC af naar de eerste behoeften van de ontheemden en hun bereidwilligheid zich te vestigen in deze nieuwe locaties alvorens actief hieraan mee te werken.

De VN brengt een "Consolidated Interagency Appeal" uit in de komende week voor de hulpverlening gedurende de komende drie maanden. In dit appeal zal rekening worden gehouden met de risico's van het blijven van de bevolking in Goma. Aandachtspunt in het appeal zal zijn hoe de hulp zal plaatsvinden op de langere termijn in kampen, transitie kampen en voor diegenen die onderdak hebben gevonden bij familie.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens


Kenmerk HH-0108/02

Blad /3

===