Rijksmuseum van Oudheden

Vooraankondiging

Dubbelfocus: Nederlandse opgravingsfoto's 1900-1940 (8 februari t/m 29 september 2002)

Vanaf 8 februari 2002 presenteert het museum

'Dubbelfocus:
Nederlandse opgravingsfoto's 1900-1940'
De tentoonstelling is gratis toegankelijk bij een bezoek aan de vaste presentaties van het museum. In 'Dubbelfocus' vertellen foto's het verhaal over het nostalgische en romantische verleden van archeologische opgravingen in Nederland. De foto's, bedoeld als documentatie van het archeologisch werk, laten onverwacht ook de mensen, hun tijd, de strikte sociale hiërarchie en het landschap van vroeger zien.

Rond het begin van de vorige eeuw gingen archeologen fotografie als hulpmiddel bij hun opgravingswerk gebruiken. Maar de fotografen documenteerden, al dan niet bewust, ook de mensen, het landschap en het leven van honderd jaar geleden. Soms konden ze gewoonweg de verleiding niet weerstaan om met de ogen van een toerist door de camera te kijken. Foto's laten de bolhoeden van de 'hoge heren' zien, het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik aan een opgraving en de armoede op het Drentse platteland. Het zijn de stille getuigenissen van de enorme veranderingen die Nederland in krap honderd jaar heeft ondergaan.

Bij de tentoonstelling is het fotoboek 'Dubbelfocus: Nederlandse opgravingsfoto's 1900-1940' (uitgeverij Uniepers) te koop in de boekhandel en in de museumwinkel (13,50 Euro).