Korps: Friesland, plaats: Friesland 8-02-2002
Politieberichten van 7/2 (13.00 uur) tot 8/2 (07.00 uur)

Leeuwarden: diefstal portemonnee
Woensdagmiddag rond 15.40 uur is in een winkel aan de Lieuwenburg een portemonnee gestolen door een man en een vrouw. In de winkel werd het slachtoffer, haar portemonnee afhandig gemaakt door een man van begin twintig jaar. De man werd buiten opgewacht door een vrouw, eveneens begin twintig jaar. Het duo nam vervolgens de benen. De beroving was gezien door een winkelmedewerker, die de bedrijfsleider, een 28-jarige Leeuwarder, waarschuwde. Deze zette de achtervolging in en wist één van de verdachten te pakken. De verdachte gedroeg zich hierop zo agressief dat de bedrijfsleider hem moest laten gaan. Het slachtoffer was een 72-jarige vrouw uit Leeuwarden. Zij deed aangifte van de diefstal van de beurs met een inhoud van ongeveer 100 euro.

Bolsward: aantreffen soft drugs
Donderdagmiddag omstreeks 13.00 uur troffen installateurs bij werkzaamheden verdovende middelen aan in een woning aan de Parkstraat in Bolsward. Het ging om 31 zakjes weed. De bewoner, een 40-jarige man, was niet thuis. Hij werd al langer verdachte van handel in verdovende middelen, maar wist tot nu toe voortdurend buiten schot van de politie te blijven. De verdovende middelen zijn overgedragen aan de politie die een nader onderzoek naar de man in stelt.

Leeuwarden: diefstal CV-ketel
Afgelopen woensdag bemerkte een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden dat de CV-ketel uit haar woning was gestolen. In verband met een verhuizing was de vrouw vanaf vorige week woensdag niet meer in haar oude woning aan de Jongemastate geweest. Afgelopen woensdag bemerkte ze de inbraak. Een keukenraam was opengebroken en vanuit de inpandige berging was de CV-ketel gestolen. De vrouw deed donderdag aangifte van de inbraak.

Lemmer: doorrijden na aanrijding, getuigen gezocht Tussen woensdag 13.00 uur en donderdag 11.45 uur is de brug over het Stroomkanaal aan de noordzijde beschadigd. Vermoedelijk is een landbouwvoertuig met aanhangwagen de leuning aan de bovenzijde geraakt, waardoor de balanspriem van de brug is los geraakt. Hierdoor ligt de brug in onbalans. De schade wordt geschat op 4.000 euro. Een medewerker van de provincie Fryslân, een 60-jarige man uit Lemmer, heeft aangifte gedaan.
Gezien de hoeveelheid verkeer die de brug moet verwerken wordt geprobeerd het oponthoud door herstelwerkzaamheden zo kort mogelijk te houden. Aanstaande maandag zal de brug hersteld worden. De politie is op zoek naar getuigen van deze aanrijding. Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 0900-8844.

Oranjewoud: wisseltruc/diefstal

Donderdagmiddag rond 12.30 uur heeft een diefstal plaats gevonden bij hotel Tjaarda in Oranjewoud. De aangever, een 55-jarige man uit Heerenveen zou een zakelijke transactie aangaan met naar later bleek de verdachte, een zakenman uit Frankrijk. Het betrof de verkoop van een woning en de aankoop van Zwitserse francs. Nadat beide mannen elkaar in het hotel hadden ontmoet zou op de parkeerplaats de betaling plaats vinden. Nadat beide mannen hun eigen koffer met geld hebben laten zien aan de ander, duwt de verdachte plotseling zijn koffertje met francs in de handen van de aangever en grist het koffertje van de aangever met een groot bedrag aan euros uit diens handen. De verdachte stapt in een klaarstaande auto met draaiende motor en chauffeur. Ze rijden met hoge snelheid weg in de richting van de Koningin Wilhelminaweg. In de omgeving is door de politie een onderzoek ingesteld. Daarbij is niets meer aangetroffen. Later blijkt het Zwitserse geld in het door de verdachte achtergelaten koffertje vals te zijn.

Surhuisterveen: winkeldiefstal met geweld
Donderdagmiddag omstreeks 14.00 uur zag een medewerker van een winkel aan De Kolk dat een klant een jas zonder te betalen meenam. De hierop geattendeerde bedrijfsleidster, een 27-jarige vrouw uit Surhuisterveen ging achter de dief aan en wist hem buiten vast te pakken. Door twee klappen op haar arm lukte het de verdachte om los te komen en te vluchten. In zijn vlucht verloor hij een medicijndoosje met zijn naam een adres. Het betrof een 33-jarige man uit Marum. Hij is hierna door de politie van huis gehaald en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: bedreiging met mes
Donderdagmiddag omstreeks 15.15 uur vond een bedreiging plaats in een winkel aan de Nieuwestad. Een 21-jarige man uit Leeuwarden deed hiervan aangifte. Een klant, een negroide man van ongeveer 30 jaar, was zeer boos geworden omdat de kassas gesloten waren. Hierop trok hij een groot mes en hield dit vlak voor het gezicht van de aangever. Er is niet gestoken. De verdachte was bij de komst van de politie al weer vertrokken. s Avonds om 20.00 uur is op het vrijheidsplein een man aangehouden die volledig voldeed aan het signalement van de dader. Bij confrontatie met de aangever bleek dit niet de dader te zijn.

Drachten: diefstal auto
Tussen woensdagavond en donderdagmiddag is bij een garagebedrijf aan De Lange West een personenauto gestolen. De auto was daar bij het bedrijf gezet voor werkzaamheden. Vermoedelijk is bij de diefstal de originele autosleutel gebruikt die bij het bedrijf in de brievenbus waren gedeponeerd. de auto Het betrof een personenauto van het merk Audi A6, kleur blauw, kenteken ZJ-BJ-49. De 43-jarige eigenaar uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Harlingen: keukenbrand
De brandweer van Harlingen moest donderdagavond rond 22.00 uur uitrukken naar de Kimswerderweg voor een brand in een woonwagen. Het bleek dat de bewoonster, een 67-jarige vrouw, een pakje boter op het gasfornuis had gelegd in de veronderstelling dat het fornuis uit was. Later rook de vrouw een brandlucht en ze zag dat het pakje in brand was geraakt. De vlammen reikten tot aan het plafond. Met een doek wist de bewoonster de gesmolten boter van het fornuis te halen. Daarbij liep ze tweedegraads brandwonden op. Ze zou zich onder doktersbehandeling stellen. De brandweer hoefde niet in actie te komen.

Burdaard: auto in sloot
Donderdag omstreeks 19.50 uur reed een 70-jarige man uit Leeuwarden met zijn personenauto over de Kolkhuisterweg. De bestuurder verklaarde door een windvlaag eerst in de berm en vervolgens in de sloot te zijn gekomen. De man is door de brandweer en de ambulancedienst uit het voertuig gehaald en met onbekend letsel opgenomen in het MCL-zuid.

Leeuwarden: aanrijding met alcohol
Vrijdag omstreeks 00.15 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Uiterdijksterweg. Een 27-jarige Leeuwarder, bestuurder van een personenauto, was tegen een boom gereden. Hij was na de aanrijding weggelopen. De bestuurder werd kort daarna aangetroffen op de Bordineweg. Hij rook naar drank. Hij is aangehouden en voor onderzoek meegenomen. Aan het bureau blies hij 505 ug/l. De auto is afgesleept. De verdachte verklaarde te zijn weggelopen om hulp te halen.

Sneek: aanrijding met alcohol
Vrijdagochtend omstreeks 00.05 uur werd bij de politie een aanrijding gemeld op de Harmen Sytstrastraat. Ter plaatse werd een auto aangetroffen die tegen een boom was gereden. De bestuurder was niet meer in de buurt. De auto stond op naam van een 19-jarige man uit Sneek. Deze eigenaar werd een kwartier na de aanrijding in zijn woning aangetroffen. Hij bleek de bestuurder. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Sneek. Aan het bureau blies hij 540 ug/l. Hij kreeg naast een rijverbod van 5 uur een proces-verbaal voor rijden met drank en het verlaten van de plaats van het ongeval.

Sneek: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.30 uur werd op de Napjusstraat een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 48-jarige man uit Sneek, bleek onder invloed van drank. Aan het bureau blies hij 725 ug/l. Naast een proces-verbaal werd het rijbewijs van de verdachte ingevorderd en kreeg hij een rijverbod van 8 uur.

Jubbega: inbraak woning
Donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur is bij afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Bremsingel. De dader(s) is via de achterdeur binnengekomen, mogelijk met een valse sleutel. Alles werd doorzocht; er wordt niets vermist.

Kootstertille: illegale zender uit de lucht
Donderdagavond omstreeks 21.30 uur heeft de politie assistentie verleend aan de radiocontroledienst. Bij een 30-jarige man in Kootstertille werd een illegale zender ontmanteld en in beslaggenomen. De man zond uit onder de naam Arizona

Rottum: brand in mestbult
De brandweer van Heerenveen is donderdagavond omstreeks 18.30 uur uitgerukt naar de Binnendyk. In een mesthoop achter een manege bleek brand te zijn. Een buurman had dit ontdekt en gebeld. De 30-jarige eigenaar, die boven de manege woont, had de brand zelf nog niet bemerkt. Omdat dit door de vonkenregen en de harde westenwind een bedreiging vormde voor enkele houten schuren werd de brandweer gewaarschuwd, die de brand bluste. Waarschijnlijk is het vuur door broei ontstaan.

Bolsward: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.20 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Westergoawei met de Wybrandaweg. Een 50-jarige bestuurder van een personenauto wilde van de invoegstrook de Westergoawei oprijden, Hij zag daarbij een andere personenauto, bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Dronrijp, over het hoofd. De vrouw kon de andere auto niuet meer ontwijken en reed tegen de achterkant. De bestuurster uit Dronrijp had rug- en knieklachten. Ze is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek, waar ze een nacht ter observatie is opgenomen.

Bolsward: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.15 uur werd de bestuurder van een personenauto gecontroleerd op de Eekwerdlaan, hij bleek gedronken hebben. De man, 52 jaar uit Bolsward, blies aan het bureau 325 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 2 uur.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdagavond tussen 19.00 en 01.45 uur is ingebroken in een woning aan het Hoeksterplein. De dader(s) kwam binnen door de voordeur open te breken. Er werd onder andere kleding, een spelcomputer, een beurs, geld en gereedschap gestolen. De 47-jarige bewoner deed aangifte.

Sneek: Sneker driemaal in aanraking met politie Donderdag bezorgde een 42-jarige Sneker zijn omgeving veel overlast en de politie veel werk. s Middags omstreeks 17.25 uur werd hij door surveillerende politiemensen op heterdaad betrapt bij de diefstal van een paar thermosokken bij een winkel op het Grootzand in Sneek. Hij werd aangehouden en na verhoor en bekentenis weer in vrijheid gesteld. Kort na zijn vrijlating werd de politie opnieuw gebeld. De man zou problemen veroorzaken in een horecabedrijf aan het grootzand. Ter plaatse bleken er betalingsmoeilijkheden te zijn. De verdachte beweerde met groot geld betaald te hebben en wilde wisselgeld. Het personeel had nooit geld gezien. De verdachte uitte de nodige bedreigingen. Hij is het bedrijf uitgezet. De eigenaar overweegt een aangifte.
Kort na dit voorval zien politiemensen de verdachte in de Wijdeburghstraat lopen met een groot voorwerp onder zijn jas. Als gevraagd wordt wat hij onder zijn jas heeft laat hij een groot formaat speelgoedauto in de originele doos zien. Vrijwel tegelijkertijd wordt gemeld dat er een winkeldiefstal had plaatsgevonden in een speelgoedzaak op de Wijdebrughstraat. Het blijkt om de diefstal van de speelgoedauto te gaan. De verdachte wordt wederom aangehouden. Hij wordt nu voor nader onderzoek ingesloten en mag nu blijven.

Heerenveen: meisje lastig gevallen
Woensdagavond omstreeks 18.15 uur werd een 17-jarige inwoonster van Heerenveen op het Molenplein lastig gevallen door een 41-jarige man uit Heerenveen. Deze verdachte betastte het meisje op een onzedelijke manier. Hij pakte het meisje vast, gaf haar een klap en bedreigde haar. Omstanders schoten het meisje te hulp, konden haar ontzetten, waarna de verdachte wegliep. Kort daarna kon hij op de Gedempte Molenwijk worden aangehouden. Bij zijn aanhouding uitte hij bedreigingen en beledigingen naar de politieagenten. De man werd overgebracht naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek. Aan het bureau bleek dat de verdachte ook nog een gevangenisstraf van drie maanden moet uitzitten.

Bureau Communicatie: 058 880 8272