Ernst & Young

Insiders sportwereld geven aanbevelingen om medaillekansen te verbeteren

8 februari 2002 - Hoe kunnen de medaillekansen van het Nederlands Olympisch Team worden verbeterd? Op die vragen geven insiders uit de sportwereld - waaronder vertegenwoordigers van de sportbonden, sportmarketeers en sponsors - antwoord in het Ernst-Young-rapport Goud verzekerd, dat vandaag in Salt Lake City is gepresenteerd. Het naturaliseren van buitenlandse sporters, investeren in kansrijke sporten als curling en het beter vastleggen van de spelregels voor marktpartijen behoren tot de aanbevelingen. In het rapport wordt tevens een viertal scenarios aangegeven voor de ontwikkeling van de wintersporten in de komende jaren. Directeur Marcel Sturkenboom van NOC*NSF nam het rapport in ontvangst en gaf een eerste reactie.

Het rapport vormt de neerslag van een zogenaamde Future Vectory-bijeenkomst die in januari van dit jaar in Utrecht plaatsvond. Dertig deelnemers - onder wie Henk Gemser (KNWV), Jan Driessen (Aegon), Patrick Wouters (TVM/ sportmarketing), Jan de Jong (NOS Televisie) en vertegenwoordigers van NOC*NSF en Ernst & Young - verkenden een viertal scenarios en kwamen met concrete aanbevelingen om de medaillekansen voor het Nederlands Olympisch Team, met de Spelen in 2006 als richtsnoer, te verbeteren.

Scenarios
De insiders onderscheiden in het Ernst & Young-rapport een viertal toekomstvarianten. In het Brood & Spelen-scenario vervult de overheid een sterk regisserende rol, onder meer om teruglopende belangstelling van sponsoren uit het bedrijfsleven te ondervangen. In het Wild West-scenario lijkt de sportwereld daarentegen juist last te hebben van te veel aandacht van commerciële partijen. Met name de media spelen hier een grote rol. De rapporteurs voorspellen dat in deze variant de cohesie als snel zal ontbreken en het ontstane machtsvacuüm met Euros zal worden gevuld. Het zogeheten poldersport-scenario is vooral bedoeld om door goed overleg tussen alle betrokkenen talent en middelen zo evenwichtig mogelijk te verdelen. "Wie niet sterk is, moet slim zijn", is het motto van het vierde scenario, dat is vernoemd naar het bijbelverhaal van David & Goliath. In netwerkverband wordt gewerkt aan "gebundelde innovatie" op gebieden als faciliteiten, voeding en talentontwikkeling. Dit scenario veronderstelt wel een sterk coördinerend overkoepelend orgaan.

Top tien aanbevelingen
Bij het opstellen van de tien concrete aanbevelingen is vooral gekeken naar de impulsen die zijn te geven aan de gebieden talent, aandacht, geld en voorzieningen. Deze elementen zijn volgens de deelnemers aan de bijeenkomst van Ernst & Young de belangrijkste factoren in het vergroten van de kansen op medaillesucces en vormen samen de medaillemonitor. De betrokkenen stelden met het oog op het verbeteren van medaillekansen, in volgorde van belangrijkheid, onder meer de volgende actiepunten voor:

1. geef innovatie in de breedste zin meer en structureel aandacht.
2. creëer een marktplaats voor sport, sporters, rechthebbende organisaties en financiers die helderheid verschaft over de spelregels, mogelijkheden én grenzen;

3. creëer trainingsaccomodaties voor wintersporters (dus indoor schaatsbanen die alléén voor topschaatsers open staan!);
4. investeer in kansrijke niet-Nederlandse wintersporters (met name curling bleek populair als potentiële medaillegenerator);
5. verken ongewone wegen om aan talent te komen, bijvoorbeeld het rekruteren en naturaliseren van talentrijke buitenlandse sporttalenten;

6. maak de return on investment voor sponsors tastbaar;
7. creëer een duidelijk loopbaanperspectief voor wintersporters;
8. voeg onderdelen toe aan de voor Nederland sterke sport langebaanschaatsen (vijfkamp, estafette, etc.);
9. ontwikkel de entertainmentfunctie;

10. ontwikkel financiering voor lange termijn.
Sturkenboom: David en Goliath
Het Ernst & Young-rapport Goud verzekerd is vandaag in Salt Lake City aangeboden aan directeur topsport Marcel Sturkenboom van NOC*NSF. In een eerste reactie gaf Sturkenboom aan het meeste te voelen voor een ontwikkeling in Nederland van het huidige poldersportmodel naar het David & Goliath-scenario, omdat in dat laatste het belang van innovatie en coördinatie het meest duidelijk aan het licht komt. De NOC*NSF-directeur vond noch het Wilde Westen-perspectief noch een actieve regisserende rol van de overheid wenselijk. Over de verschillende aanbevelingen gaf Sturkenboom aan vooral het belang van innovatie te willen overnemen. Tevens ondersteunde hij de keuze voor de ontwikkeling van accommodaties voor topsporters. Het importeren van buitenlandse sporters om het Nederlands Olympisch Team te versterken, kon op weinig bijval van Sturkenboom rekenen. Dat kan alleen in een "natuurlijke situatie", aldus Sturkenboom, en niet alleen maar ingegeven zijn door de honger naar meer medailles. De aanbevelingen van de insiders sessie zullen overigens nog worden besproken door het bestuur van NOC*NSF.

Evenwicht
Marcel Sturkenboom greep het Ernst & Young-rapport aan om te wijzen op het belang van een goede verdeling van verantwoordelijkheden. Bij de samenwerking tussen de individuele sportbonden en koepelorganisatie NOC*NSF moet onderkend worden dat de bonden onderling in omvang en mogelijkheden behoorlijk van elkaar verschillen. Voor de ontwikkeling van topsportbeleid is het volgens Sturkenboom daarom zaak dat de bonden meer naar elkaar toegroeien. Voor NOC*NSF zag Sturkenboom een coördinerende rol weggelegd, waarbij die rol "niet op macht, maar op gezag gebaseerd dient te worden". De toegevoegde waarde van de betrokkenheid van de koepelorganisatie bestaat daarbij vooral uit de combinatie van geld, innovatie en deskundigheid. Sturkenboom hield tevens een pleidooi voor het herstel van het evenwicht tussen enerzijds de sportieve prestaties en anderzijds de commerciële en andere belangen. "Ook bij een evenement als de Olympische Winterspelen moet het primair gaan om de sportieve krachtmeting tussen topatleten. Wanneer ik zie hoeveel geld en aandacht er deze dagen uitgaat naar andere belanghebbenden - zoals de media, bestuurders en sponsoren - dan lijkt dat sportieve element wel eens wat het onderspit te delven".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met sponsormanager Erik Ruts van Ernst & Young of met persvoorlichter Jan-Willem Wits. Voor een exemplaar van het rapport kunt u contact opnemen met Daniëlle Kooren, tel 010 406 53 62.