Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Klimaat Olympisch Salt Lake City

(links/ actuele weer) De Olympische Spelen hebben de eerste dagen in elk geval aardig weer: in de ochtend kan er wat mist of nevel zijn, maar verder zijn er opklaringen en valt er nauwelijks sneeuw. Overdag is het er boven nul, s'nachts vriest het 5 tot 10 graden.

Salt Lake City op 1288 meter hoogte hoort met zijn bergklimaat van de Rocky Mountains tot de bekende skigebieden van de Verenigde Staten. Grote delen van de staat Utah, waartoe de stad van de Olympische winterspelen 2002 behoort, bestaan uit een woestijnachtig landschap met droge hete zomers en koude winters met zeer lage temperaturen. Op 30 januari werd in de staat Utah met -52,2 graden het record voor de staat gemeten (bron Jan Visser). Een groot deel van de VS waren toen in de greep van extreem winterweer.

Ook in Salt Lake City kan het bijzonder koud worden met soms meer dan 30 graden vorst. Het absolute minimum over de laatste decennia was
-34,3 graden. Gewoonlijk daalt de temperatuur in de Olympische stad in februari 's nachts onder het vriespunt. Overdag ligt de temperatuur echter vaak boven nul: het gemiddelde maximum van 6,4 graden is vergelijkbaar met de temperatuur in december in ons land. Soms is het er 's winters met 20 graden al voorjaarsachtig.

Uiteraard is dat ongunstig voor sneeuw en ijs, maar bij temperaturen van iets boven nul, die meestal gemeten worden, blijft de kwaliteit van het ijs door de vrij lage relatieve vochtigheid van 65% goed. In droge lucht is de verdamping groot waardoor veel warmte verloren gaat en het water afkoelt. Onder die omstandigheden zal het ijs ook bij een luchttemperatuur van iets boven het vriespunt verder aangroeien. In vochtiger lucht is dat niet het geval en komt bij temperaturen boven nul water op het ijs komen te staan.

Salt Lake City staat bekend om zijn hoge kwaliteit poedersneeuw, maar veel valt er niet. Februari levert normaal 31 mm en dat is nog heel wat vergeleken bij de zomer. Dan valt er gewoonlijk 20 tot 25 mm, dat is ongeveer een derde van de hoeveelheid die normaal is voor ons land. In de bergen valt echter gewoonlijk veel meer neerslag, op grotere hoogte 's winters steeds in de vorm van sneeuw.

In de stad is de zon echter heel vaak te zien. Een zomermaand levert hier gewoonlijk bijna 380 uur zon op, vergelijkbaar met de zonnigste gebieden van de wereld. In februari schijnt de zon in Salt Lake City gemiddeld 155 uur, in De Bilt is dat normaal voor april. Hardnekkige mist en luchtverontreiniging kunnen 's winters echter roet in het eten gooien en voor grote problemen in het verkeer zorgen. Net als in ons land zijn ook ijzel en stormen mogelijk. Het weer kan er bijzonder heftig zijn met sneeuwstormen, windvlagen, hagel en onweer, maar dat ruige weer duurt meestal niet lang.

Sport in het weer nader verklaard

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 8 februari 2002

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI