logo Æneas

Publicaties
verkrijgbaar bij Æneas

Een kwestie van lange adem

de geschiedenis van duurzame energie in Nederland

ISBN 90 75365 44 6

In 2020 moet 10% van onze stroom afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Zo ver is het nog niet, maar duurzame energie ontwikkelt zich snel. Er verrijzen steeds meer windmolenparken, steeds meer huizen zijn uitgerust met zonnecollectoren en steeds vaker zien we zonnepanelen in woonwijken en op kantoorgebouwen.

Die snelle ontwikkeling is het werk geweest van pioniers: kleine uitvinders, grote organisaties, universiteiten, researchinstituten en overheden leverden een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame energie. Over die inspanningen gaat 'Een kwestie van lange adem'. Aan bod komen onder meer windturbines, zonneboilers, zonnecellen, biomassa- en waterkrachtcentrales en energieopslag. Daarbij staat niet de techniek centraal, maar juist de maatschappelijke omgeving waarin mensen in Nederland aan duurzame energie hebben gewerkt. Visies op een andere toekomst, idealen, maar ook belangen, politiek en acties komen uitgebreid aan bod.

Duurzame energie is een noodzakelijke voorwaarde voor een duurzame maatschappij. De afnemende beschikbaarheid van fossiele bronnen, de toenemende uitstoot van CO2 en de monopoliepositie van olieproducenten maken een verandering in onze energievoorziening hoogst urgent. En wie de toekomst het hoofd wil bieden, kan veel lessen trekken uit het verleden. De belangrijkste is dat dit soort maatschappelijke veranderingen een kwestie van lange adem zijn.

Auteurs: G. Verbong, A. van Selm, R. Knoppers, R. Raven Aantal pagina's: 424
Gebonden uitvoering, in twee kleuren
Prijs: 39,-

Een kwestie van lange adem

Preview en inhoudsopgave

BESTELFORMULIER


---

DCBA-kwartet Duurzaam Bouwen

duurzame ideeën volgens de viervarianten-methode

ISBN 90 75365 45 4

Kwartetten met duurzaam bouwen?

Het DCBA-kwartetspel en de reader 'DCBA-Kwartet Duurzaam Bouwen, duurzame ideeën volgens de vier-varianten-methode' brengen op beeldende wijze diverse duurzaam-bouwenaspecten onder de aandacht.

Het merendeel van de betrokkenen bij het bouwen in Nederland weet wat duurzaam bouwen ongeveer inhoudt, een deel daarvan doet er ook werkelijk iets mee. Er zijn ontwerpers, ontwikkelaars en bouwers die duurzaamheid zien als inspiratiebron voor nieuwe vormgeving en organisatie. Bijna allen zijn ervan overtuigd dat het huidige instrumentarium te veel aan het eind van het ontwerpproces wordt ingezet. Te weinig aandacht is er voor de initiatieffase, de fase van de plandefinitie, het programma van eisen en de allereerste ontwerpschetsen.
Het kwartetspel en de reader zijn instrumenten voor de allereerste fase in het bouwproces. Zij bieden een weergave van de breedte van het veld en van de vele varianten die mogelijk zijn. Ze geven geen afvinklijstje, maar een breed scala van ideeën.

Auteurs: ir. K. Aalbers, prof. ir. K. Duijvestein, M. van der Wagt Aantal pagina's: 80
Prijs: 12,50

DCBA-kwartet Duurzaam Bouwen

BESTELFORMULIER


---

Sustainable Construction

ISBN 90 75365 43 8

Sustainable Construction, a new book that will be available on 1 November 2001, provides a complete overview of the starting points and goals of sustainable building. The term sustainable shows, among other things, that certain management flows (e.g. materials, energy, water and traffic) must be well controlled. Clarity is also required with regard to measuring and calculating environmental effects via the generally used life-cycle analysis.

Author: Prof. dr. ir. Ch. Hendriks
Pages: ± 176
Price: approx. 30

Sustainable Construction

BESTELFORMULIER


---

Water in de stedelijke vernieuwing

een participatieve vernieuwing

ISBN 90 75365 48 9

Het waterbeleid en het ruimtelijk beleid in de 21ste eeuw zal steeds meer in het teken staan van de stedelijke vernieuwing. Een kans om het stedelijk waterbeheer duurzaam te moderniseren! Duurzaam waterbeheer betekent méér water vasthouden en schoonhouden, ook in en om de bestaande wijken. Doel hiervan is het verbeteren van de milieukwaliteit en een verhoging van de kwaliteit van de woonomgeving. Duurzaam waterbeheer betekent nadrukkelijk ook het verhogen van de betrokkenheid van mensen bij een andere omgang met water.

Deze publicatie beschrijft in het eerste deel hoe, in opdracht van de gemeente Delft, door, voor en met de participanten concrete uitgangspunten zijn geformuleerd voor duurzaam waterbeheer in de stedelijke vernieuwing van de wijk Poptahof. Wanneer vroegtijdig in de planvorming de participatiegraad wordt verhoogd, zijn de keuzemogelijkheden voor duurzame oplossingen nog groot. In het tweede deel wordt de Participatieve Strategie (PS) beschreven. De PS faciliteert een gezamenlijk leerproces dat uit 4 stappen bestaat. De 4 stappen omvatten werkprocedures waarvan de activiteiten zijn gericht op de vroegtijdige integratie van technisch-inhoudelijke aspecten en bestuurlijk-organisatorische aspecten van de planvorming. Daartoe zijn onder andere de Water Maximalisatie Methode en kinderparticipatie ingezet in de Poptahof.

Deze publicatie is onder andere bedoeld voor gemeenten, waterschappen, woningbouwcorporaties, natuur- en milieuorganisaties en bewonersorganisaties die met water in de stedelijke vernieuwing te maken hebben of gaan krijgen. Afhankelijk van de lokale opgave dient de publicatie als een steen die in een vijver terecht komt, de kringen worden vanzelf groter.

De auteur is verbonden aan de TU-Delft Interfacultair Onderzoek Centrum, de Duurzaam Gebouwde Omgeving (DIOC-DGO) en aan het Delft Cluster, thema Integraal Waterbeheer.

Auteur: P.J. van Eijk
Aantal pagina's: 128
Prijs: 19,50 / 42,99

Water in de stedelijke vernieuwing

BESTELFORMULIER


---

Stroleem in de praktijk

Atelierwoning in de binnenstad van Delft

ISBN 90 75365 47 0

In de binnenstad van Delft staat een atelierwoning gebouwd met stroleem. De woning uit 1994 kan worden gezien als het resultaat van uitgebreid onderzoek dat in de loop van jaren door de ontwerper, Ernest Israëls, en zijn collegas van BOOM is verricht naar diverse aspecten van duurzaam bouwen.
De ervaringen opgedaan tijdens de bouw en tijdens zeven jaar gebruik hebben tot een verfijning van de onderzoeksresultaten geleid. Deze publicatie geeft een overzicht, een beschrijving en een evaluatie van de vele inspirerende en grensverleggende technieken die zijn toegepast in de woning en die in belangrijke mate bijdragen aan een vermindering van de milieubelasting.

Het boek is bestemd voor architecten, opdrachtgevers, adviseurs en onderzoekers die zich bezig houden met duurzaam bouwen.

De publicatie maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van de leerstoel MilieuTechnisch Ontwerpen in relatie tot de Architectuur van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. De leerstoel heeft zich mede tot doel gesteld om nieuwe kennis door wetenschappelijk onderzoek en ontwerp opgedaan op de faculteit Bouwkunde te publiceren.
Duurzame Architectuur is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij geworden. Daarom dienen nieuwe wetenschappelijke inzichten voor iedereen toegankelijk te zijn.

Auteur: Peter. G. Teeuw
Dit boek telt 96 pagina's en kost 17,- / 37,50.

Stroleem in de praktijk

BESTELFORMULIER


---

Catalogus Zonnestroomproducten

ISBN 90 75365 42 x

Voor weg- en waterbeheer is stroom nodig: bijvoorbeeld voor wegverlichting, voor de verlichting van boeien of voor meet- en regelapparatuur. De installaties staan vaak op afgelegen of moeilijk bereikbare plaatsen. Bekabeling en onderhoud vormen dan een grote kostenpost. In die gevallen kan zonnestroom uitkomst bieden. Wat er vandaag de dag te koop is op het gebied van zonnestroomproducten voor weg- en waterbeheerders vindt u overzichtelijk bijeengebracht in deze catalogus. Beleidsmakers en beslissers van provinciale en lokale overheden kunnen er hun voordeel mee doen, maar ook ontwerpers, planologen, uitvoerders, projectontwikkelaars en architecten kunnen ideeën opdoen als zij op zoek zijn toepassingen van zonne-energie.

Samenstellers: H. de Gooijer, W. Koetsenruijter, R. Knoppers De catalogus telt 64 pagina's en kost 9,- / 19,84.

Catalogus Zonnestroomproducten

BESTELFORMULIER


---

Carfree cities

ISBN 90 57270 37 4

Working from the position that the carfree city is the cornerstone of sustainable development, Crawford outlines a city structure carefully designed to maximise the quality of life for individuals and communities world-wide, and gives practical suggestions for gradually implementing the reference design in existing cities, and for creating new ones.

The many photographs and illustrations, show Crawford's key reference design, numerous variations, and it's application to specific cities, such as New York and Los Angeles. This makes it an inspiring book not only for people working in the field of sustainable building, but for anyone who cares about people and cities.

Imagine you live in a city free of the noise, stench and danger of cars. Imagine that the longest commute within your city takes 35 minutes via efficient public transportation, but all your needs are within a five-minute walk of your home in a safe, attractive neighbourhood that lends itself to comfortable social interaction and pleasant streetlife.

This is precisely the future that Joel Crawford envisions in Carfree Cities, which argues that modern car usage is an example of technology that has been inappropriately applied - and that the time has come to reclaim city streets for human activity.

Auteur: J.H. Crawford
Het boek telt 325 pagina's en kost 40.

Carfree Cities

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Natuur en de stad

Verstedelijking, een instrument voor het natuurbeleid?

ISBN 90 75365 38 1

'De paden op, de lanen in'. Onder dit motto zoeken Nederlanders al decennia lang in hun vrije tijd de natuur op. Sinds tien jaar neemt het oppervlak aan natuur in Nederland gelukkig weer toe. Maar hoe zit het met de kwaliteit daarvan? De mensenwensen zijn in de loop der tijd veranderd; mensen zijn meer visueel ingesteld, ze willen zappen en beleven.
De natuur die wordt aangelegd en beheerd is daarentegen niet veranderd: zij verwijst naar vroeger, zij is nog steeds de tegenpool van de drukke, lawaaierige, giftige stad. Maar die retro-romantische tegenstelling is verleden tijd. Het is nodig de verhouding tussen stad en natuur te herzien.
Daarover gaat dit boek. Het verkent hoe stedelijke natuur kan worden gecombineerd met nieuwe kwaliteit in de vorm van onverwachte en spectaculaire natuurervaringen. Het verkent hoe stadse gebouwen de natuurwaarde van het landelijk gebied op een aantrekkelijke manier kunnen versterken.

Auteur: Wim Timmermans
Het boek telt 60 pagina's, is geheel in kleur en tweetalig (nederlands en engels).

Natuur en de stad

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

DIOC, De Ecologische Stad

De ecologische stad, van illusie naar realiteit

ISBN

Dit (tweede) jaarboek van het DIOC-DGO 'De Ecologische Stad' van de Technische Universiteit Delft, geeft een zo volledig mogelijk overzicht over de behaalde onderzoeksresultaten in 1999. De belangrijkste doelstelling van het DIOC-DGO is door grensverleggend en risicodragend onderzoek kennis te ontwikkelen die gebruikt kan worden om de milieubelasting in relatie tot bouwen substantieel ('factor 20' is daarbij het ideaal) te verminderen.

Auteurs: prof. dr. ir. Charles Hendriks en ing. Maaike Kaiser

DIOC, De Ecologische Stad

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Kiezen voor verandering

Duurzaam bouwen in Nederland

ISBN 90 75365 37 3

Duurzaam bouwen in Nederland kent inmiddels enige historie en vooral in de afgelopen tien jaar heeft het zich een stevige plaats verworven in beleid en praktijk. Nederland heeft bewust gekozen voor een stapsgewijze verandering van traditionele naar duurzame bouw. Daarmee is veel bereikt: duurzaamheid is niet meer weg te denken als kwaliteitsaspect in de bouw. Maar er is nog een lange weg te gaan. Duurzaam bouwen moet uit de sfeer van technische hoogstandjes op gebouwniveau worden getrokken. Duurzaamheid moet voor bewoners en gebruikers een kwaliteitsaspect zijn van gebouw en omgeving. Hiervoor gelden drie succesfactoren. Duurzaam bouwen moet aansluiten bij trends en wensen van burgers; duurzaam bouwen moet breed worden opgevat. En tot slot: een goede afstemming en samenwerking tussen de betrokken partijen is cruciaal. Dit boek bevat een aantal sprekende voorbeelden van duurzaam bouwen. De vele foto's en de interviews met de mensen achter het project maken het tot een inspirerend boek voor iedereen die iets te maken heeft met duurzaam bouwen.

Auteurs: A. van Hal / G. de Vries / J. Brouwers 'Kiezen voor verandering' telt 136 pagina's, is geheel in kleur, tweetalig (nederlands en engels) en kost 75,-.

Kiezen voor verandering

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

SB2000 Proceedings

The International Conference Sustainable Building 2000 (Maastricht, 22-25 October 2000), marks the changes in construction markets throughout the world. Buildings have a considerable life span, and mankind spents substantial time of their lifes inside buildings. Decisions about building design, construction, use, maintenance, renovation, demolition and re-use and recycling of buildings have an impact on the sustainable development of our societies. SB2000 not only addresses technical aspects and latest findings in research, but also policy issues and marketing aspects of sustainable building, cities, buildings, construction technologies, building services and environmental assessment systems.

The SB2000 Programme Committee had the tough job to develop an attractive program that acknowledges the richness of the contributions, and focuses on the latest developments. As it was not possible to schedule over 3000 oral presentations within the limitation of a three days conference with six parallel sessions, the Proceedings include all submitted papers, irrespective whether they were presented as oral, poster or as exhibition item.

Cost: 75,00 (excluding VAT and postage)

SB2000 Proceedings

BESTELFORMULIER


---

Beyond the demonstration project

The diffusion of environmental innovations in housing

ISBN 90 75365 35 7

Experience shows that many environmental innovations are only implemented in demonstration projects. Implementation in regular housing projects without a demonstration status is often left out.

Which factors have determining influence on the diffusion of environmental innovations in housing and in which manner can these factors be used to further the diffusion of environmental innovations in housing? This is the central question of this thesis.

Beyond the demonstration project describes the factors which have influence on the diffusion of environmental innovations in housing. Based upon the Dutch situation a model is developed in which for the Netherlands the most influential factors have been linked together. This Dutch model is compared to the results of seven European case studies to prioritise within the summary of influential factors. This resulted in a final model. Two examples, one on the role of the government and one on international cooperation, illustrate the practical value of the model.

The author combined her PhD work as a research assistant at the Faculty of Architecture of the Delft University of Technology (1996 to 2000) with the co-chief editorship of Duurzaam Bouwen, the Dutch magazine on sustainable building.

Author: Anke van Hal
Cost: 40 Euro (excluding VAT and postage)

Beyond the demonstration project

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Aansluitende milieuzorg in de praktijk

Voordelen van een systematische aanpak van duurzaam bouwen, van initiatief tot sloop

ISBN 90 75365 28 4

Veel bouwprojecten - waarbij duurzaamheid als een belangrijk kwaliteitsaspect wordt gezien - beginnen met ambitieuze doelstellingen en hoge verwachtingen. Gaandeweg blijkt vaak dat van de ambities niet zo veel overblijft. Redenen zijn onder meer de hogere kosten, gebrek aan kennis, bouwpartners die geen voeling hebben met het onderwerp en het ontbreken van instrumenten om de aandacht voor het milieu in het projectmanagement te integreren en duurzaamheid meetbaar te maken.

Dit boekje beschrijft de voordelen van een systematische aanpak van duurzaam bouwen. Het laat aan de hand van vier concrete bouwprojecten zien hoe het proces is verlopen en wat daaraan verbeterd zou kunnen worden om een nog betere duurzaamheid te realiseren. Daarnaast laat het zien van welke instrumenten in de verschillende fasen van de levenscyclus van bouwwerken zoal gebruik gemaakt kan worden.

De voordelen van deze systematische aanpak - die ook wel aansluitende milieuzorg wordt genoemd - zijn uiteraard voor het milieu en indirect dus ook voor onszelf. Maar ook voor alle procespartners. Door goede afspraken te maken en vast te leggen kent iedereen zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en wordt het hele proces van initiatief tot en met sloop gestroomlijnd. Door in elke fase van het proces passende instrumenten in te zetten is het milieurendement optimaal.

Aansluitende milieuzorg in de praktijk bestaat uit 50 pagina's en kost 24,95

Aansluitende milieuzorg in de praktijk

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Beyond the Backyard

Sustainable housing experiences in their national context

ISBN 90 75365 24 1

Looking at the policy instruments for sustainable building of various European countries, only a limited number of countries pay attention to sustainable building. However, those who look at the practical side of the building process, come to a surprisingly different conclusion. Research in 1997, into the current status of regular housing, has shown that even in countries where sustainable building is not on the political agenda, some environmental measures are nevertheless being implemented on a large scale.

'Beyond the Backyard' is an publication about the environmental measures from various countries, each tested in pilot projects. 'Beyond the Backyard' offers an interesting view across borders.

Author: Anke van Hal
Cost: 20 Euro (excluding VAT and postage)
Pag.: 72

Beyond the Backyard

ORDER FORM

Contents


---

Het Bouwstoffenbesluit

ISBN 90 75365 41 1

Duurzaam bouwen, beheren en onderhouden zonder dat de kwaliteit van bodem en water in het geding komt, is niet langer een ideaal. Het is een realiteit voor iedereen die kennis heeft van het Bouwstoffenbesluit. Dit boek is zowel geschikt voor de snelle lezer die op hoofdlijnen wil weten wat dit besluit inhoudt, als voor specialisten bij overheden en in het bedrijfsleven. Tal van zaken zoals bestuurlijke en juridische aspecten, uitvoering, meten en rekenen, het handhaven en borgen van de bodem- en waterkwaliteit worden op een heldere en logische wijze uiteengezet. Het boek bevat ook de belangrijkste 'wetteksten' van de regeling met betrekking tot het Bouwstoffenbesluit. In deze tweede druk is dit deel geactualiseerd naar de stand van april 2001.

Auteurs: Prof. dr. ir. Ch. F. Hendriks (TU Delft) Dr. Ir. J.P.G.M. Schreurs
Deze tweede, gewijzigde druk van Het Bouwstoffenbesluit telt 844 pagina's en kost 197,25

Bouwstoffenbesluit

BESTELFORMULIER


---

Duurzaam Bouwen

ISBN 90 75365 23 3

'Duurzaam Bouwen' geeft een compleet overzicht van de uitgangspunten en doelstellingen van duurzaam bouwen voor iedereen die zich met dit onderwerp bezighoudt. Het begrip 'duurzaam' geeft onder meer aan dat bepaalde stromen moeten worden beheerst. Deze zijn uitgewerkt voor: materialen, energie, water en verkeer. Daarnaast moet er ook duidelijkheid zijn in het meten en berekenen van de milieueffecten via de algemeen aanvaarde methode van de levenscyclusanalyse. Het boek 'Duurzaam Bouwen' is voor een belangrijk deel het resultaat van onderzoek verricht door het Delfts Interfacultair Onderzoek centrum (DIOC), 'De Ecologische Stad'.

Auteur: Prof. dr. ir. Ch. F. Hendriks (TU Delft) Duurzaam bouwen kost 66,25

Duurzaam Bouwen

BESTELFORMULIER


---

Bouwen op de zon

In de duurzame wijk Nieuwland in Amersfoort wordt op grote schaal gebruik gemaakt van fotovoltaïsche zonne-energie. In een deel van deze wijk zijn op initiatief van het energiebedrijf REMU en de Nederlandse onderneming voor energie en milieu (Novem) zonnepanelen aangebracht op de daken en gevels van vijfhonderd woningen en enkele utiliteitsgebouwen. Het gaat om niet minder dan twaalfduizend vierkante meter: goed voor een piekvermogen van 1,3 megawatt. Nog nergens ter wereld is zonnestroom in deze omvang op wijkniveau toegepast. Het project in Nieuwland is bedoeld om het gebruik van zonnestroom een impuls te geven en om een antwoord te vinden op allerlei vragen over de integratie van zonnepanelen in de gebouwde omgeving. Dit boek geeft een impressie van het unieke project. De verschillende deelprojecten en bouwkundige ontwerpen passeren de revue en worden met bouwtekeningen en duidelijke foto's gepresenteerd. De kennis en ervaring die het project heeft opgeleverd, wordt daarmee op een aantrekkelijke manier toegankelijk gemaakt voor gemeenten, stedenbouwkundigen, architecten, projectontwikkelaars, energiebedrijven en anderen die de toepassing van zonnestroom een warm hart toedragen.

Bouwen op de zon

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Factor 20, trendbreuk of schaalsprong

ISBN 90 75365 21 7

In deze publicatie vindt u de hoofdlijnen van de expertmeeting Onderzoekagenda en kennisnetwerken. Centraal staan de thema's de duurzame stad, ketenbeheer, beslissen voor duurzaamheid en duurzaam financieren.

Om de hoge ambities op het gebied van duurzaam bouwen waar te kunnen maken, zijn meer samenhangende activiteiten nodig op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (R&D; Research & Development) in de bouw- en vastgoedsector. Daarnaast is het van groot belang dat de gebruikers en de bewoners actief bij de ontwikkeling en het beheer van de gebouwde omgeving worden betrokken. Om dat te bereiken is de ontwikkeling van kennis alleen niet genoeg. Er moet voor gezorgd worden dat die kennis op de goede plekken terecht komt en dat zij juist wordt toegepast.

Factor 20, trendbreuk of schaalsprong is een publicatie van: Ministerie van VROM en het Nationaal Dubo Centrum. Het boek bestaat uit 60 pagina's en kost 24,95

Factor 20, trendbreuk of schaalsprong

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

De financiering van duurzaam bouwen

ISBN 90 75365 20 9

Duurzaam bouwen is bouwen met zorg voor milieu en gezondheid. Dat betekent niet alleen bouwen met materialen die het milieu minder belasten, het betekent ook bouwen met aandacht voor schone energievoorzieningen en de levensduur van de gebouwde omgeving. Oud-minister van VROM, De Boer, heeft erover gezegd: "Het aan je kinderen nalaten van een wereld zoals je die zelf zou willen."

Bouwen kost geld: manuren en materialen. Daarin verschilt duurzaam bouwen niet van traditioneel bouwen. Soms kost duurzaam bouwen wat meer geld dan traditionele bouw en soms worden delen van het bouwbudget aan andere zaken uitgegeven. Vaak heeft degene die het gebouw neerzet geen direct belang bij de energiebesparende maatregelen of de toepassing van meer duurzame materialen. Maatregelen voor duurzaam bouwen moeten al in een zeer vroeg stadium in de bouwplannen worden geïntegreerd. Dat alles stelt specifieke eisen aan de financiering van duurzaam bouwen: zowel aan het proces als aan het product.

In deze uitgave belicht het Nationaal DuboCentrum samen met de Rabobank de verschillende kanten van de financiering van duurzaam bouwen. Partijen in de bouw, zoals opdrachtgevers, financiers, aannemers, architecten, exploitanten en gebruikers kunnen er hun voordeel mee doen. In de bijlagen is een overzicht opgenomen van financierings- en subsidieregelingen en van organisaties op het gebied van duurzaam bouwen.

De financiering van duurzaam bouwen bestaat uit 64 pagina's en kost 34,72

Financiering van duurzaam bouwen

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Duurzame Bouwmaterialen

ISBN 90 75365 16 0

Het begrip 'duurzaam' - gebruikt in samenhang met bouwwerken en civiele constructies - staat niet meer alleen voor 'een degelijk ontwerp en een degelijke uitvoering'. Het heeft de afgelopen jaren een nieuwe lading gekregen: 'voldoen aan ecologische kwaliteitseisen'. Het verband tussen beide betekenissen wordt ten onrechte geregeld over het hoofd gezien. Daarom komen beide aspecten van bouwmaterialen aan de orde in dit complete overzicht. Een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die zich intensief met bouwprocessen bezighoudt: materiaalkunde, levensduur, milieu, invloeden, fabricage en eigenschappen.

Auteur: Prof. dr. ir. Ch. F. Hendriks (TU Delft) Duurzame Bouwmaterialen telt 584 pagina's en kost 109,-

Duurzame Bouwmaterialen

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

De Bouwcyclus

ISBN 90 75365 17 9

In Nederland wordt heel wat bouw- en sloopafval (BSA) gerecycled. Tweemaal zoveel als de recycling van alle andere stoffen samen. Toch betekent dat nog niet dat er nu optimaal met bouwstoffen wordt omgesprongen. In een ideale situatie van integraal ketenbeheer worden ze 'geleend' van de natuur en later in oorspronkelijke vorm weer 'teruggegeven'. Al in het ontwerpstadium van een bouwproject kan daarmee rekening worden gehouden. Hoewel de scheiding tussen BSA en te hergebruiken bouwstoffen niet duidelijk is aan te geven, is er veel milieuwinst te behalen. De Bouwcyclus geeft een integraal overzicht van de mogelijkheden van recycling en hergebruik van bouwmaterialen en industriële reststoffen.

Auteur: Prof. dr. ir. Ch. F. Hendriks (TU Delft) De Bouwcyclus bestaat uit 230 pagina's en kost 79,-

De Bouwcyclus

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

DIOC, De Ecologische Stad

Op weg naar de Ecologische Stad
DIOC-Duurzaam Gebouwde Omgeving 1997-1998

ISBN 90 75365 18 7

Ruim een jaar na de start van het onderzoeksprogramma 'De Ecologische Stad' van het Delfts Interfacultair OnderzoekCentrum 'Duurzaam Gebouwde Omgeving' zijn de eerste doelen bereikt. Om inzicht te verkrijgen in deze eerste fase ontstond bij de betrokkenen de behoefte aan een overzicht van de behaalde resultaten. Dit was de aanleiding voor het samenstellen van deze publicatie. Het doel van deze publicatie is tweeledig. Enerzijds voor de ontwerpers en de bezoekers; zij kunnen het gebruiken als naslagwerk en informatiebron bij het voortzetten en afstemmen van het onderzoek, zowel individueel als bij integratieprojecten, en bij het managen van de organisatie. Anderzijds zal voor extern betrokkenen en geïnteresseerden de publicatie een informatieve waarde hebben.

Redactie: dr. K.J. Canters, ing. A.J. Dijkstra, ing. M.A. Kaiser (DIOC)
DIOC, De Ecologische Stad kost 52,50

DIOC, De Ecologische Stad

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Natuurlijk bouwen met hout

ISBN 90 62243 50 9

Maak kennis met het Nederlandse bomenrijk en de vele toepassingsmogelijkheden van Nederlands hout! Natuurlijk bouwen met hout beschrijft 33 boomsoorten, de eigenschappen van hun hout en hun (mogelijke) rol in de bouw en de architectuur. Naast bosbouwkundige, houttechnische en bouwkundige zaken komen ook de terreinen mythologie, cultuurhistorie en volkskunde ruim aan bod. Peter Fraanje slaat een brug tussen kennis van bomen en kennis van hout, hij frist oude ervaringen op en plaatst deze kennis in de huidige bouwcontext.

Natuurlijk bouwen met hout geeft per houtsoort voorbeelden van milieu-verantwoorde en architectonisch aantrekkelijke toepassingen in de bouw. Het boek sluit aan bij het overheidsstreven naar meer hout in de bouw als onderdeel van Duurzaam Bouwen. Nederlands hout komt bijna altijd uit duurzaam beheerd productiebos of laanbeplantingen. Dit hout is een weinig milieubelastende, vernieuwbare grondstof. Het is herbruikbaar en na afdanking volledig afbreekbaar. Hout voor de bouw hoeft niet van ver ge-haald te worden uit kwetsbare (regen)wouden want bomen uit Nederland hebben meer toepassingsmogelijkheden dan menigeen denkt.

Natuurlijk bouwen met hout is een pleidooi voor meer respect voor bomen en een hoogwaardiger gebruik van hun hout. Het is een onmisbaar (naslag)werk voor architecten, DuBo-adviseurs, natuurbeheerders, stedenbouwkundigen, wethouders, ambtenaren, houthandelaren, timmerlui en voor iedereen met een hart voor bomen en hout.

Auteur: Peter Fraanje
Natuurlijk bouwen met hout bestaat uit 448 pagina's en kost 89,90

Natuurlijk bouwen met hout

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Kansen voor duurzame stedenbouw

Verkenning van innovatieve stedenbouwkundige plannen

ISBN 90 75365 12 8

Deze publicatie geeft de resultaten weer van het onderzoek 'Kansen voor duurzame stedenbouw'. Het onderzoek richt zich op de grote veranderingen die noodzakelijk zijn om het doel van een duurzame stad te realiseren. Omdat duurzame stedenbouw in tegenstelling tot duurzame woningbouw niet alleen gaat over techniek, geld en milieu, maar ook over de sociale context en bestuurlijke aspecten, is dit geen eenvoudige opgave. Op basis van meningen en ervaringen met vijf grootschalige projecten is getracht een beeld te krijgen van de mogelijkheden die er zijn om dat doel te bereiken. Kansen en knelpunten zijn in kaart gebracht.

Auteur: A. van Hal e.a.
Kansen voor duurzame stedenbouw bestaat uit 88 pagina's en kost 39,95

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

De stralingsprestatienorm

Een prestatiemodel voor ioniserende straling in het woonmilieu

ISBN 90 75365 13 6

In opdracht van het ministerie van VROM en Novem is bij uitgeverij Æneas het boekje De stralingsprestatienorm verschenen. Met de stralingsprestatienorm (SPN) berekent men de totale dosis radioactiviteit die voortkomt uit bouwwerken en bijdraagt aan de dosis straling die binnenshuis wordt opgelopen. Deze SPN wordt ingevoerd met bijbehorende grenswaarden en krijgt een plaats in het kader van het bouwbesluit. Tot het Nederlands Normalisatie Instituut de norm officieel publiceert, is deze technische literatuur onmisbaar voor iedereen die vakmatig op dit gebied werkzaam is.

Auteur: ir. L.E.J.J. Schaap e.a.
De stralingsprestatienorm bestaat uit 32 pagina's en kost 27,50

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Subsidie-overzicht duurzaam bouwen

De belangrijkste subsidies en financiële stimuleringsregelingen voor duurzaam bouwen

ISBN 90 75365 07 1

In het Subsidie-overzicht duurzaam bouwen komen uiteenlopende financiële regelingen aan de orde die op dit moment bestaan om duurzaam bouwen te stimuleren. Er wordt een handzaam overzicht geboden van diverse soorten stimuleringsregelingen, zoals subsidies, kredietregelingen en fiscale regelingen. Ook worden enkele fondsen en milieuprijzen genoemd.

Naast de nationale en Europese regelingen behandelt het subsidie-overzicht ook regelingen die op provinciaal en regionaal niveau worden gehanteerd (provincies, gewesten, energiebedrijven). Van de gemeentelijke stimuleringsregelingen wordt een aantal voorbeelden genoemd.

Subsidie-overzicht duurzaam bouwen bestaat uit 80 pagina's en kost 35,-

Subsidie-overzicht duurzaam bouwen

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

De duurzame stad

ISBN 90 75365 11 X

In een duurzame stad wordt de schade aan milieu en gezondheid zo veel mogelijk beperkt. Dat betekent niet alleen dat er gebouwd wordt met materialen die het milieu minder belasten, maar ook bijvoorbeeld dat er maatregelen worden genomen om het energieverbruik in de stad te reduceren, dat het gebruik van schone en veilige vervoermiddelen wordt bevorderd en dat er slimme systemen worden gebruikt voor de verwerking van afvalwater en huisvuil. Maar de duurzame stad is meer dan een optelsom van technische maatregelen. Duurzaamheid betekent ook dat bewoners prettig en comfortabel leven en toch bewust omgaan met grondstoffen, afval en energie.

Dit boek laat met vijftig voorbeelden zien hoe een duurzame stad eruit zou kunnen zien. Voorbeelden die aangeven dat duurzaamheid een haalbare kaart is.

De duurzame stad is een inspirerend boek; voor iedereen die geïnteresseerd is in ontwikkelingen op het gebied van moderne stedenbouw. En voor iedereen die zich iets aantrekt van de toenemende druk op het milieu en de grondstoffenvoorraad.

Redactie: De Kleine Aarde
De duurzame stad bestaat uit 132 pagina's en kost 49,95

De duurzame stad

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Duboconvenanten in ontwikkeling

Een handleiding voor en informatie uit de praktijk

ISBN 90 75365 09 8

Er is in Nederland enkele jaren ervaring opgedaan met convenanten op het gebied van duurzaam bouwen. In Duboconvenanten in ontwikkeling worden die ervaringen in kaart gebracht: waar zijn convenanten afgesloten, welke partijen zijn daarbij betrokken, waarover maakten zij afspraken en hoe ver gingen hun doelstellingen op het gebied van duurzaam bouwen? Centraal staat daarbij de vraag, wat anderen van die ervaringen kunnen leren. Duboconvenanten in ontwikkeling is een handleiding voor degenen die met een duboconvenant aan de slag willen, zoals overheden, woningcorporaties, bouwbedrijven, milieu-organisaties, enz. Het geeft antwoord op de vraag wat in het convenant kan komen te staan en biedt handige tips voor het opstellen van een convenant

Duboconvenanten in ontwikkeling bestaat uit 76 pagina's en kost 34,50

Duboconvenanten in ontwikkeling

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Duurzaam Renoveren in Amsterdam

ISBN 90 75365 10 1

Het boek Duurzaam Renoveren in Amsterdam is samengesteld naar aanleiding van het Milieubeleidsplan Amsterdam waarin staat dat er meer aandacht moet komen voor duurzaam renoveren. Aan de hand van negen themas worden van behaalde resultaten met duurzaam renoveren in Amsterdam vele voorbeelden gegeven.

Duurzaam Renoveren in Amsterdam bestaat uit 63 pagina's en kost 39,50

Duurzaam Renoveren in Amsterdam

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Dossier Voorbeeldprojecten

Duurzaam en energiezuinig bouwen

ISBN 90 75365 08

De Voorbeeldprojecten Duurzaam en Energiezuinig Bouwen laten zien wat er in de praktijk op het gebied van duurzaam bouwen mogelijk is, en wat binnen enkele jaren gebruikelijk dient te zijn. Deze publicatie toont het resultaat van het programma Voorbeeldprojecten Duurzaam en Energiezuinig Bouwen van de stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en Novem, geïnitieerd op verzoek van de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Economische Zaken. Het Dossier Voorbeeldprojecten biedt een handzaam en rijk geïllustreerd overzicht van alle vijftig Voorbeeldprojecten met alle projectgegevens, dubo-maatregelen en contactpersonen.

Dossier Voorbeeldprojecten bestaat uit 85 pagina's en kost 49,50

Dossier Voorbeeldprojecten

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Milieu-effectrapportage

Methoden, Effecten en Resultaten

ISBN 90 75365 06 3

Milieu-effectrapportage, methoden, effecten en resultaten biedt inzicht in de state-of-the-art van milieu-effectrapportage in Nederland. Onder redactie van Rob Bonte, Pieter Leroy en Rob Mooren geven verschillende auteurs hun visie op milieueffectrapportage.

De lezer behoeft geen specifieke voorkennis van milieu-effectrapportage te hebben. Het boek kan snel inzicht verschaffen aan lezers die nog nooit met m.e.r. te maken hebben gehad, maar is ook waardevol voor hen die gemotiveerd zijn wat dieper op de materie in te gaan.

Milieu-effectrapportage bestaat uit 144 pagina's en kost 42,50

Milieu-effectrapportage

BESTELFORMULIER

Inhoudsopgave


---

Deregulering in het milieubeleid

Naar nieuwe vormen van sturing

ISBN 90 75365 05 5

Inleiding en workshopresultaten van het jaarcongres van de Vereniging van Milieukundigen op 19 en 20 juni 1995. De roep om minder regels en een hoger rendement van het bestaande instrumentarium staat aan de wieg van de discussie rondom deregulering van het milieubeleid. Een aantal vragen komt hierbij steeds naar voren:

Waar loop je bij de uitvoering van het milieubeleid aan tegen rigide milieuregels en waar ontmoedigen die regels? Waar kan, los van de bestaande regelgeving, gebruik worden gemaakt van andere - meer marktgerichte - instrumenten, zoals systemen voor het verhandelen van emissierechten, het ecologiseren/vergroenen van het belastingstelsel en het snijden' in de milieuvergunning? Welke (milieu) regelgeving moet worden aangepast om die nieuwe instrumenten te kunnen inzetten? Hoe moeten deze aanpassingen eruit komen te zien?

Deze en andere vragen kwamen uitgebreid aan de orde tijdens het jaarcongres Deregulering in het milieubeleid: naar nieuwe vormen van sturing van de Vereniging van Milieukundigen (VVM) op 19 en 20 juni 1995. Dit boekje is daarvan het resultant.

Deregulering in het milieubeleid bestaat uit 106 pagina's en kost 34,95

Deregulering in het milieubeleid

BESTELFORMULIER


---

Milieurendement

Veelbelovende puber met groeistuipen

ISBN 90 75365 01 2

Inleiding en discussieresultaten van het jaarcongres van de Vereniging van Milieukundigen op 7 en 8 november 1994

Milieurendement bestaat uit 102 pagina's en kost 34,95

Milieurendement

BESTELFORMULIER

---

VVM ledengids '98

De milieu-almanak van Nederland

De Adressengids voor de Vereniging van Milieukundigen is niet los verkrijgbaar.

Neem via e-mail contact met op met VVM: vvm@wxs.nl

Adresgids voor leden van de Vereniging van Milieukundigen
---