NFO TRENDBOX BV

Het huwelijk; de Nederlander over relaties en trouwen

Het huwelijk; de Nederlander over relaties en trouwen

Amsterdam, 8 februari 2002 - NFO Trendbox volgt al 12 jaar de interesses en het gedrag van de Nederlander aan de hand van het Life & Living onderzoek. Jaarlijks worden ruim 5000 Nederlanders ondervraagd over hun houdingen ten aanzien van uiteenlopende onderwerpen; van waardenpatronen tot mediagedrag en van vrijetijdsbesteding tot politieke voorkeuren.

Na het sprookjesachtige huwelijk tussen Willem Alexander en Maxima leek heel Nederland betoverd te zijn door hun geluk. Maar hoe zit het met de relaties van de Nederlander zelf? Hieronder worden enkele resultaten belicht uit het Life & Living onderzoek (www.lifeandliving.com) dat inmiddels in 23 landen wereldwijd wordt afgenomen.

Het hebben van een duurzame relatie is voor 85% van de Nederlanders een van de belangrijkste dingen in het leven. In de loop van de jaren '90 is dit percentage zo goed als gelijk gebleven. Mannen vinden het echter belangrijker een vaste partner in hun leven te hebben dan vrouwen (84% vs. 79%). Hoewel de Nederlander dus erg veel belang hecht aan het hebben van een relatie wordt het huwelijk er niet populairder op. Vanaf 1990 hecht men juist steeds minder waarde aan het huwelijk. Maxima en Willem Alexander hadden dan ook niet hoeven te trouwen om hun liefde voor elkaar kenbaar te maken, aldus de helft van de Nederlanders. Maar na de tranen van Maxima en onstuimige zoen op de huwelijksvoltrekking van 2 februari, zijn waarschijnlijk veel Nederlanders toch blij dat ze het gedaan hebben. Desalniettemin vindt maar 48% van de Nederlanders trouwen belangrijk. Zowel mannen als vrouwen hechten sinds begin jaren '90 steeds minder belang aan het huwelijk. Het percentage vrouwen daalt echter het meest, van 67% in 1990 naar 44% in de meest recente meting.

Is trouwen voor de Nederlander steeds minder belangrijk geworden doordat de traditionele betekenis van het huwelijk iets verwaterd is? Dit blijkt niet zozeer het geval te zijn. Toch is nog een kwart van de Nederlanders van mening dat het huwelijk minder betekenis heeft gekregen nu ook homo's kunnen trouwen en mensen steeds vaker gaan scheiden. Desondanks besloten in 2001 meer Nederlanders te gaan scheiden dan te gaan trouwen (CBS, Volkskrant 7-2-2002).Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dan ook dat we tegenwoordig te snel gaan scheiden. Echter in onze buurlanden België en Duitsland vindt men nog veel vaker dat het huwelijk te snel wordt verbroken (respectievelijk 74% en 71%). Met een Europees gemiddelde van 69% lijkt het er dus op dat de Nederlander in vergelijking met andere Europese landen betrekkelijk nuchter blijft onder het toenemend aantal echtscheidingen.

Zekerheid

Net als Willem Alexander en Maxima wensen veel Nederlanders uiteindelijk toch de veiligheid, geborgenheid en liefde van een duurzame vaste relatie te vinden. We kiezen voor zekerheid. Na een periode waarin alles leek te kunnen en te mogen in Nederland, is er vanaf het midden van de jaren '90 een tendens zichtbaar waarin Nederlanders steeds meer zekerheid proberen te creëren. Zo houdt men bijvoorbeeld steeds minder van veranderingen in het leven. In 1990 hield nog 57% van de Nederlanders van veranderingen in het leven, in 2001 was dit percentage gedaald naar 46%.

Acceptatie

Hoewel de Nederlander steeds vaker teruggrijpt naar zekerheden en traditionele waarden en normen binnen zijn of haar eigen relaties, is Nederland alles behalve ouderwets wanneer het gaat om accepteren van verschillende relatievormen. Wie met wie een relatie of een huishouden vormt doet niet ter zake. Zo is bijvoorbeeld 60% van de Nederlanders van mening dat het goed is dat homo's nu met elkaar kunnen trouwen. Begin jaren '90 was dit nog maar 39%.

Maar vooral wat betreft de spelregels binnen een relatie, wensen steeds meer Nederlanders de zekerheden in bouwen zoals deze ook vroeger werden nageleefd. Begin jaren '90 leek het er op dat bijvoorbeeld vreemdgaan door steeds meer Nederlanders geaccepteerd zou worden. Maar het aantal mensen dat vindt dat seks uitsluitend binnen een vaste relatie thuishoort, neemt sinds 1997 langzamerhand weer toe. Deze ontwikkeling waarin wordt 'teruggegrepen' naar traditionele waarden is met name zichtbaar onder jongeren van 16 tot en met 24 jaar.

In Nederland is 56% van de mannen en 58% van de vrouwen het er over eens dat seks uitsluitend binnen een vaste relatie thuishoort. Het Europees gemiddelde is 53%. Nederlanders zijn wat dat betreft dus vrij conservatief. Vooral wanneer Nederlanders vergeleken worden met Zweden, Finnen en IJslanders. In deze landen schijnt seks buiten een vaste relatie veel minder een taboe te zijn, aangezien maar eenderde van de Zweden, Finnen en IJslanders vindt dat seks uitsluitend binnen een vaste relatie thuishoort.

Alle individualisering ten spijt zullen Nederlanders dus ook de komende decennia kiezen voor de zekerheid van een vaste relatie, in welke relatievorm dan ook. We zoeken naar een bepaalde mate van individuele vrijheid binnen een relatie, maar wensen wel de zekerheid te hebben altijd op iemand te kunnen rekenen. En dit blijkt voor veel Nederlanders geen enkel probleem, want slechts 18% vindt dat een vaste relatie de eigen vrijheid beperkt. Het toenemende aantal alleenstaanden blijkt dan ook veelal het resultaat van de toenemende vergrijzing en jongeren die steeds vaker op zichzelf gaan wonen. En het allenstaan zal dan ook maar voor weinig Nederlanders een zelfgekozen levensweg zijn.

Voor meer informatie over het bovenstaande onderwerp of andere Life & Living gegevens kunt u kijken op Internet: www.lifeandliving.com of www.trendbox.nl.

Uiteraard kunt u voor meer informatie ook contact opnemen met:

NFO Trendbox
Maaike Caarels (onderzoeker)
e-mail: maaike.caarels@nfoeurope.com
telefoon: 020 - 669 44 14


08 feb 02 16:36