Ingezonden persbericht

Den Haag, 8 februari 2002

SP START GROTE CAMPAGNE TEGEN DEELNAME JSF

Het besluit van het kabinet over te gaan tot deelname aan de ontwikkeling van de JSF kan volgens de SP rekenen op grote maatschappelijke weerstand. Om het verzet tegen dit onverantwoorde kabinetsbesluit te organiseren is de partij vandaag gestart met een grootscheepse handtekeningenactie die tot doel heeft de Tweede Kamer over te halen geen steun te verlenen aan de aanschaf van nieuwe bommenwerpers. Onder het motto: 'De regering ziet ze vliegen, u ook?' is de campagne van start gegaan.

Volgens de SP is er geen enkele noodzaak tot vervanging van de huidige gevechtsvliegtuigen aangezien die nog tot na 2020 meekunnen. Bovendien, welke vijanden gaan we met deze nieuwe bommenwerpers bestoken? Daar komt nog bij dat we de 800 miljoen Euro die voor deelname nodig is en de ruim 6 miljard Euro die de aanschaf uiteindelijk zal kosten veel beter kunnen gebruiken voor investeringen in de gezondheidszorg, het onderwijs, het openbaar vervoer en de veiligheid op straat.
Om te beginnen worden de luisteraars van Radio 1 via spotjes opgeroepen mee te doen. Dat kan door middel van het bombarderen van bewindslieden en woordvoerders in de Kamer met protest-e-mails. Door middel van het zetten van een handtekening; door middel van het zelf aan de slag gaan met het ophalen van handtekeningen; en door middel van het plakken van affiches. Op initiatief van SP-Kamerlid Harry van Bommel komt er een platform, bestaande uit vertegenwoordigers van vredes- en antimilitaristische organisaties, aanstaande woensdag bijeen om de eerste resultaten te bespreken en verdere acties te plannen.