---

Ministerie van Defensie



---

Chefs Defensiestaven ISAF-landen bespreken situatie

08-02-2002

De Chefs van de Defensiestaven van Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Denemarken hebben vandaag (8 februari) in Berlijn (Duitsland) overleg gevoerd over de voortgang bij de ontplooiing en inzet van de ISAF-vredesmacht in Afghanistan. Namens ons land werd de bijeenkomst bijgewoond door luitenant-admiraal Luuk Kroon, de Chef Defensiestaf. De vier landen vormen samen een multinationaal bataljon dat een bijdrage levert aan de veiligheid en rust in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Momenteel verblijven ongeveer 145 Nederlandse militairen in Kaboel, dit aantal zal de komende tijd nog groeien tot omstreeks 200.

De Duitse gastheer van de bijeenkomst in Berlijn, Generalinspekteur Harald Kujat, vertelde de media na afloop van de besprekingen dat er gesproken was over de situatie in Afghanistan en de coördinatie binnen de ISAF-vredesmacht. Samen met zijn collega's benadrukte Kujat dat de samenwerking binnen het bataljon uitstekend verloopt. Bij het gesprek werd ook gesproken over de wederopbouw van Afghanistan en de activiteiten op het vlak van de civiel-militaire samenwerking daarbij, de zogenoemde CIMIC-activiteiten.

De Nederlandse militairen van de ISAF-vredesmacht zijn voornamelijk afkomstig van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen. Het multinationale bataljon waar de Nederlanders deel van uitmaken, staat onder leiding van de Duitse generaal Von Butler.
* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme