Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting,
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht ministerraad
8 februari 2002

QUICK SCAN GEVOLGEN BELEIDSVERNIEUWING EXTERNE VEILIGHEID

De ministerraad heeft op voorstel van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het kabinetsstandpunt naar aanleiding van de rapportage quick scan "Gevolgen beleidsvernieuwing externe veiligheid". In de rapportage zijn de consequenties weergegeven van de beleidsvernieuwing op het gebied van de externe veiligheid zoals opgenomen in het vierde nationaal milieubeleidsplan. De quick scan geeft een globaal inzicht in de gevolgen die optreden indien de twee normen die de risicobenadering in Nederland kent, het plaatsgebonden risico en het groepsrisico, strikt worden gehanteerd.

Uit de rapportage blijkt dat het aanhouden van de norm voor het plaatsgebonden risico bij inrichtingen leidt tot een beperkt aantal knelpunten. Een knelpunt zijn de circa 550 LPG-tankstations, waarbij zo'n 3.650 woningen in het geding zijn. De problemen bij het transport zijn, bij aanhouding van de grenswaarden voor het plaatsgebonden risico, groter; hierbij gaat het om ongeveer 14.000 woningen.

De quick scan kan niet worden beschouwd als een diepgaande risicoanalyse of een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Deze analyses zullen in een vervolgonderzoek nauwkeuriger in beeld worden gebracht op basis van, onder andere, de ketenstudies naar ammoniak en LPG die reeds aan de Tweede Kamer zijn toegezegd.

RVD, 08.02.2002