Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
8 februari 2002

BESLUITMORATORIUM VOOR AFGHAANSE ASIELZOEKERS MET HALF JAAR

VERLENGD

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie om het besluitmoratorium voor asielzoekers afkomstig uit Afghanistan te verlengen tot 15 september 2002. Tevens heeft het kabinet besloten om een vertrekmoratorium in te stellen voor uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers.

De situatie in Afghanistan is nog allesbehalve doorzichtig en duidelijk, alhoewel het Taliban-regime inmiddels is verdreven en de interim-regering van Karzai in Kabul is geïnstalleerd. Met name de situatie buiten Kabul is nog steeds gespannen vanwege rivaliserende milities. Naar verwachting zal eind juni, begin juli (zes maanden na de overeenkomst van Bonn) een bijeenkomst plaatsvinden van leiders van stammen en etnische groepen in Afghanistan, de zogenaamde loya jirga. Na deze bijeenkomst zal er een transitieregering worden gevormd die in 2004 de verkiezingen moet organiseren. Na een geslaagde loya jirga zal de kans op een meer stabiele situatie in Afghanistan toenemen. Naar verwachting zal het ministerie van Buitenlandse Zaken na de zomer het ambtsbericht inzake Afghanistan gereed hebben. Op basis hiervan zal besloten worden of het besluitmoratorium en het categoriaal beschermingsbeleid al dan niet kunnen worden beëindigd.

In Europees verband zijn er enkele initiatieven genomen met het oog op terugkeer, zoals de tijdelijke terugkeer van hoogopgeleide vluchtelingen. Het betreft hier een eerste inventarisatie van ideeën. Er is geen enkel land dat op dit moment Afghaanse asielzoekers terugstuurt. Ook in het Verenigd Koninkrijk wordt nagedacht over terugkeermogelijkheden, die evenwel niet op korte termijn worden verwacht. De minister van Buitenlandse Zaken heeft al contacten met Afghaanse organisaties in Nederland die ideeën hieromtrent naar voren hebben gebracht. Het gaat vooral om mensen die in staat gesteld willen worden een bijdrage te leveren aan de opbouw van Afghanistan. Het kabinet ondersteunt en bemoedigt deze initiatieven om vrijwillige terugkeer naar Afghanistan te faciliteren.

RVD, 08.02.2002